Provincie pakt ganzenprobleem aan

REGIO – Gedeputeerde Staten van Gelderland willen maatregelen nemen tegen de oprukkende zomergans. De maatregelen moeten leiden tot het terugbrengen van schade door zomerganzen tot het niveau van 2005.

Het besluit van GS komt voort uit het landelijke Ganzenakkoord. Het aantal ganzen in Nederland is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Dit heeft geleid tot een stijging van de landbouwschade. Zeven natuurorganisaties en de twaalf provincies hebben een akkoord gesloten om het ganzenprobleem aan te pakken. Het akkoord wordt uitgewerkt in maatregelen per regio in Ganzenbeheerplannen van de Faunabeheereenheden. Naar verwachting is het Ganzenbeheerplan voor Gelderland begin 2014 klaar.
In de zomer van 2013 zijn er in Gelderland 100.000 grauwe ganzen geteld. In 2005 waren dit er nog 28.800. Om de schade terug te brengen, moeten er meer ganzen worden gedood. De Faunabeheereenheid houdt bij hoeveel soorten ganzen er zijn, hoeveel ganzen er gewenst zijn en welke maatregelen moeten worden genomen. De provincie moet het plan goedkeuren en controleert de uitvoering.
In de trekperiode in de winter moeten de ganzen voor het grootste gedeelte met rust worden gelaten. Dit rustperiode gaat vanaf 2014 in op 1 november. Alleen wanneer ganzen op pas ingezaaid grasland neerstrijken, mogen ze worden verjaagd. Voor eventuele landbouwschade is er een tegemoetkoming van het Faunafonds.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.