Historische personages bezoeken scholen Veluwezoom

DE STEEG – Twintig scholen uit vijf gemeenten aan de Veluwezoom zijn momenteel druk bezig met het scholenproject dat in het teken staat van de Napoleontische tijd en het ontstaan van het Koninkrijk der Nederlanden. In de komende tijd worden de groepen 5 tot en met 8 van de deelnemende scholen bezocht door historische personages uit het begin van de 19e eeuw en start het kunstproject.

Het scholenproject is speciaal ontwikkeld om te herdenken dat Nederland dit jaar precies 200 jaar een koninkrijk is en maakt deel uit van een aantal historische activiteiten dit najaar in de regio. Hoogtepunt van de activiteiten is het finaleweekend van ‘200 Jaar Koninkrijk – het ontzet van de Veluwezoom’, op 29, 30 november en 1 december in De Steeg.

Het scholenproject is van start gegaan met 20 scholen. Nog steeds ontvangt Stichting Gelderse Geschiedenis aanmeldingen van scholen. Het project bestaat uit onder meer het lessenpakket, een kunstwedstrijd met expositie, een film over de Franse bezetting van Nederland tot 1813, een klassenbezoek van historische personages en een rondleiding over een levensecht Napoleontisch kampement.

De kunstopdracht daagt de leerlingen van de deelnemende scholen uit om zich een voorstelling te maken van hun leven in 1813. De creatieve uitbeelding daarvan, in een film, schilderij, gedicht, installatie of ander kunstwerk, worden tentoongesteld in het gemeentehuis van Rheden en een jury onder voorzitterschap van Graaf zu Orthenburg van Landgoed Middachten kiest in het finaleweekend op 30 november de winnaar. Er is ook een publieksprijs voor het werk dat door bezoekers van de tentoonstelling van maandag 25 tot en met vrijdag 29 november het indrukwekkendst wordt gevonden.

Basisschool De Lappendeken in De Steeg heeft van de deelnemende scholen de primeur van de historische vitrinetafels. Daarin zien de kinderen en de ouders onder glas authentieke materialen van soldaten en burgers uit de Napoleontische tijd. Er zijn onder meer een originele krant uit 1808, authentiek speelgoed, een heuse regimentsadelaar van het Franse leger, een kookboekje uit die tijd en kinderschoenen te zien. Tijdens het finaleweekend op 30 november en 1 december zijn de vitrinetafels te bezichtigen op Landgoed Rhederoord.

Het scholenproject is een initiatief van de stichting Gelderse Geschiedenis, in samenwerking met Marieke Soetebier – Authentieke Communicatie en Levende Geschiedenis en is een van de onderdelen van de activiteiten rondom Het Ontzet van de Veluwezoom 1813-2013, waarmee in deze regio het ontstaan van het Koninkrijk der Nederlanden wordt gevierd.

Terwijl op 30 november 1813 Willem Frederik (Koning Willem I) op Scheveningen landde, werd in Doesburg en op de Veluwezoom hevig strijd geleverd door Pruisen en Kozakken om het gebied en de stad Arnhem te bevrijden van de Fransen.

www.geldersegeschiedenis.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.