Meld je aan voor de Burgerlandstorm

DE STEEG– In het weekend van 30 november en 1 december aanstaande vindt in en rond De Steeg het Ontzet van de Veluwezoom plaats, een spectaculair evenement om het ontstaan van het Koninkrijk der Nederlanden in 1813 te vieren. Zo’n 400 re-enactors uit binnen- en buitenland nemen deel aan de veldslag bij Landgoed Rhederoord. Maar tijdens de veldslag waren en zijn de burgers van de Veluwezoom ook erg belangrijk. Voor de burgerlandstorm is organisator de Stichting Gelderse Geschiedenis op zoek naar enthousiaste mensen die willen meehelpen de vaderlandse geschiedenis te laten herleven. Het is een leuke en historische rol in een enerverend en uniek evenement.

Meld u aan voor de Burgerlandstorm
In november 1813, terwijl de Pruisen en Kozakken zich opmaken voor de slag met de Fransen, richt de boerenbevolking een burgerlandstorm op om verzet te bieden tegen iedereen die bedreigend is voor familie en erf. In 2013 wordt het Ontzet van de Veluwezoom levensecht nagespeeld door internationale re-enactors en een regionale burgerlandstorm. Kijken naar het evenement is al bijzonder, maar deelnemen is nog veel specialer. Wie wil nu niet een bijdrage hebben geleverd aan het ontstaan van het Koninkrijk der Nederlanden?

Stichting Gelderse Geschiedenis is op zoek naar versterking van de burgerlandstorm met nog enkele tientallen burgers. Deze burgers (leeftijd vanaf zestien jaar) krijgen op twee of drie avonden instructie en spelen een belangrijke rol op 30 november en 1 december. Er zijn drie bijeenkomsten gepland voor uitleg over het evenement en over de eigen rol voor, tijdens en na de veldslag, om te oefenen en voor veiligheidsinstructies. Hoewel er niet echt gevochten wordt, zijn veiligheidsvoorschriften van groot belang. De instructieavonden zijn op maandag
4 november, dinsdag 12 november en donderdag 21 november, steeds van 20:00 tot 22:00 uur. Aanmelden kan op www.geldersegeschiedenis.com.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.