Gemeenten Stedendriehoek uniformeren aanbestedingsbeleid

REGIO – Op 30 september hebben tien partijen in het stadhuis van Apeldoorn een overeenkomst getekend waarin zij aangeven zich te zullen inzetten voor verbetering van het aanbestedingsproces. De partijen die de overeenkomst hebben ondertekend zijn: de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Lochem, Voorst, Zutphen en VNO-NCW Stedendriehoek, MKB Nederland Midden, Bouwend Nederland Regio Oost. Waterschap Vallei en Veluwe is eveneens geïnteresseerd.

De genoemde partijen onderkennen dat er op het gebied van aanbesteden nog het nodige te verbeteren is. Daarbij denken ze aan meer transparantie, toepassing van innovatieve contracten, gunnen op waarden, reële kansen voor het mkb, minder administratieve lasten en aandacht voor duurzaamheid. Ze streven ernaar om op deze onderwerpen – binnen de geldende wet- en regelgeving – concrete vooruitgang te boeken.

Dries Crama, voorzitter van VNO-NCW Stedendriehoek is blij met de overeenkomst: “Er is de afgelopen jaren veel kennis en inzicht ontwikkeld hoe het aanbestedingsproces kan worden verbeterd. Die kennis is onder meer opgeslagen in de Leidraad Aanbesteding Bouwopdrachten die ontwikkeld is door Regieraad Bouw. Daarnaast is de nieuwe aanbestedingswet van kracht. Nu komt het erop aan om deze kennis te verspreiden en ook echt te gaan toepassen. De ondertekening van deze overeenkomst geeft hiervoor het startschot. Belangrijk is dat de overeenkomst is ondertekend door vertegenwoordigers van opdrachtgevers en opdrachtnemers uit de bouw en dienstverlening. Meer begrip en een betere samenwerking tussen partijen kan immers de katalysator van het vernieuwingsproces zijn. Ik hoop dat dit initiatief brede navolging zal krijgen.”

Met de ondertekening van de overeenkomst bevestigen de partijen dat ze zullen inzetten voor verbeteringen op het gebied van aanbesteden. Dat gebeurt vooral door kennis en ervaring te delen. Zo zullen er bijeenkomsten worden georganiseerd om ‘best practices’ op het gebied van innovatieve contracten en gunnen op waarde te verspreiden. Ook wordt gedacht aan het organiseren van zogenaamde marktdagen, waarbij partijen trachten om– binnen de wet- en regelgeving – vraag- en aanbodzijde van de markt transparanter te maken. Daarnaast onderzoeken de partijen of een meldpunt voor ervaringen met de nieuwe manier van werken kan worden opgezet.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.