Riwis biedt hulp als je zelf niet alles meer kunt

BRUMMEN – Mevrouw Knoppert woont in een aanleunwoning op Tolzicht in Brummen. Vanuit haar appartement kijkt ze uit op het park dat Tolzicht omzoomt. Dagelijks geniet ze van de oude bomen, de vogels en het prachtige uitzicht. Hoewel ze zich zelf nog uitstekend redt, krijgt ze thuiszorg van Riwis vanuit Tolzicht.

Twee keer per dag krijgt mevrouw Knoppert bezoek van het Thuiszorgteam van Riwis. Dat is voor het oogdruppelen. Verder rooit ze het nog helemaal zelf. Of, zoals ze het zelf zegt: “Ik ben helemaal self-supporting.” Dat dat niet altijd meevalt, geeft ze onmiddellijk toe. “Maar als je niets meer doet, dan gaat het snel bergafwaarts. Ouder worden kost energie, maar het geeft ook energie.” Bovendien vindt ze het geen vanzelfsprekendheid dat ze thuiszorg krijgt. “De kosten voor de zorg zijn de pan uit gerezen. Je moet blij zijn met elk paar handen dat je komt helpen.”

Niets dan lof over de zorg die ze krijgt vanuit Riwis. “Natuurlijk is er verschil tussen medewerkers. De een kan zich nu eenmaal beter in iemand inleven dan de ander. Maar iedereen doet het met de beste intenties. Ik word alsmaar ouder en de mensen die me komen helpen steeds jonger. Vooral de leerlingen die hier over de vloer komen. In wezen heb ik natuurlijk liever mijn vertrouwde gezichten, maar jongeren moeten ook de kans krijgen het vak te leren. Dat gun ik ze.”
En waar de medewerkers tijd tekort komen, springen de vrijwilligers van Riwis in. Ook voor hen heeft mevrouw Knoppert niets dan lovende woorden. “Wat een geweldig team is dat. Via RTV Gelderland hebben ze dit jaar opnieuw goede vrijwilligers aangetrokken. Gelukkig maar, want de vrijwilligers komen regelmatig bij me informeren hoe het gaat. En ze organiseren activiteiten. Daar kan ik ook als cliënt van thuiszorg gebruik van maken. Sinds januari zing ik bijvoorbeeld bij het koor.”

Mevrouw Knoppert is van plan nog lang zelfstandig te blijven wonen. Door de thuiszorg vanuit Tolzicht kan dat. Dat heeft niet alleen een praktische kant, maar is ook een kwestie van gevoel. “Het idee dat er binnen een paar minuten iemand binnenstaat als ik ben gevallen, stelt me gerust.”

Meer weten over thuiszorg? U kunt met al uw vragen terecht op het speciale Thuiszorg-Spreekuur van Riwis: elke maandag van 10.30 tot 11.30 uur op zowel Tolzicht in Brummen (tel.: 0575 – 56 17 88) als De Beekwal in Eerbeek (tel.: 0313 – 65 55 00). En mocht het lastig zijn naar het spreekuur toe te komen, dan komen de mensen van Riwis Zorg & Welzijn naar u toe.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.