Bosjuffrouw Margot wil mensen blij maken met de natuur

LOENEN – Wandelend over het pad langs de spreng, door haar geliefde natuur rond de waterval, stapt ´Bosjuffrouw´ Margot Otten pardoes met schoenen en lange broek in het water en pakt een paddenstoel die groeit aan de waterkant. Zij is helemaal verrukt van haar ontdekking. Ook ziet zij de eerste paddenstoelen met witte stippen die staan te flonkeren in de herfstzon.

Margot is hier helemaal in haar element. Het gebied van de waterval en daarbij De Vrijenberg heeft voor haar iets magisch. Ze is er zo graag en wil haar belevenissen met de natuur graag overbrengen aan anderen. Daarom is zij vanaf het voorjaar begonnen met wandelingen door de natuur. Hier heet de wandeling Van Waterval naar Waterval, maar ze heeft er ondertussen al veel meer op het programma staan.

Margot was – om meer bekendheid te krijgen – in de afgelopen zomermaanden iedere week te vinden op de Veluwse Markt in Beekbergen. Wie het maar horen wilde, vertelde zij haar verhalen over de Veluwe. Verhalen, sagen, legendes en wat al niet meer. Ze kreeg altijd een aandachtig gehoor, ondanks de drukte die een toeristische markt met zich meebrengt. Veel bezoekers werden nieuwsgierig naar haar wandelingen en kwamen naar de parkeerplaats bij de waterval in Loenen en hingen aan haar lippen als zij vertelde over de lange geschiedenis. Waarom en hoe het gegraven is en nog veel meer bijzonderheden.

De Bosjuffrouw zocht de Veluwse natuur weer op nadat ze, geboren in De Steeg, wonend in Enschede en andere plaatsen, weer terug kwam en zich vestigde in Beekbergen. Van haar liefde voor de natuur en het vertellen van verhalen maakte zij haar beroep. Ze ging naarstig op zoek naar bijzonderheden over deze streek. Haar grote kennis van de natuur kon ze combineren met de historie en zo ontstonden de wandelingen en later ook de fietstochten door de omgeving. Tijdens de historische excursies krijgen de bezoekers informatie uit oude tijden en van nu. Ze laat onder meer zien waar de beek onder het kanaal doorstroomt en hoe water omhoog kan stromen…
Er werd en wordt gewandeld van Waterval naar Waterval, de Woeste Hoogte in Hoenderloo. In Beekbergen richting Arnhem.
Door Margot worden ook fietstochten uitgezet van circa 15 km. Onderweg wordt veel gestopt om uitleg te geven over bezienswaardigheden. Zij weet veel te vertellen over het Apeldoornsch Kanaal en Beekberger Woud. Veel bezoekers willen graag het geheim weten van de grafheuvel bij de Arnhemseweg.

Bij de wandeling of evenement is Margot verkleed als heks, prinses, boerenmeid of oefenmeester van de Heren van Gelre. Zij maakt al die kleren zelf. Haar handigheid met naald en schaar komen haar nu goed van pas.
In het afgelopen jaar heeft ze al veel ervaring opgedaan en is erg tevreden over de reacties van de deelnemers die vaak laten weten een erg fijne middag of avond te hebben gehad. Ze doet naast de wandelingen en fietstochten ook nog gezinsuitjes, familiefeestjes, kinderfeestjes, personeelsuitjes en nog meer. Een groep ouderen van een verzorgingstehuis lieten kort geleden nog weten een fijne middag te hebben gehad. “Dat doet je goed, als je dat hoort”, zegt Margot.

Al die verhalen heeft ze in haar hoofd zitten. Margot: “Als ik iets één keer lees, dan kan ik het goed onthouden. Al die verhalen die ik tijdens mijn wandeling vertel doe ik zonder papieren. Soms spiek ik even voor jaartallen, maar de feiten die ken ik allemaal”.
De Bosjuffrouw is nog wekelijks op dinsdagmorgen te vinden op de parkeerplaats bij de waterval maar, ook langs het kanaal en andere wandelingen. Zolang het weer redelijk gaat ze door. Ze heeft ook een nieuwe wandeling in voorbereiding. Het begin is bij Het Loo, Echoput, Celticfields en grafheuvels. De volledige agenda van haar wandelingen en fietstochten zijn te vinden op www.bosjuffrouw.nl.

Bij de foto:
Bosjuffrouw Margot Otten gaat bij de wandelingen regelmatig de spreng in – foto Martien Kobussen

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.