20.000ste Bezoeker Lalique Museum

DOESBURG – Annelies Verhoef uit Doesburg werd met een festelijke bos bloemen ontvangen in het Lalique Museum in Doesburg. Santino Melssen overhandigde haar die, omdat ze 20.000ste bezoeker van het glaskunstmuseum in de Gashuisstraat is. “En nog iemand uit Doesburg óók”, stelde Melssen verheugd vast.

Want dat is niet zo vanzelfsprekend, een bezoekster uit Doesburg. Verreweg de meeste van die 20.000 bezoekers kwamen namelijk van buiten de mosterdstad. Het museum trekt bezoekers van uit de hele wereld. In Doesburg zelf is het museum evenwel vreemd genoeg relatief onbekend. “Dat maakt het des te leuker dat mevrouw uit Doesburg komt”, aldus Melssen.

Melssen omschrijft de Franse sierkunstenaar René Lalique als een kunstenaar in de categorie Leonardo Da Vinci, Rembrandt van Rijn en Vincent van Gogh. Ofwel, een absolute grootheid in de kunst. Melsen is samen met partner en Lalique-expert Benjamin Janssens de drijvende kracht achter het Lalique museum in Doesburg. Een museum dat inmiddels internationale faam heeft, maar zoals gezegd in eigen omgeving nog onbekend is.
Op twee verdiepingen in het monumentale pand Gasthuisstraat 1 in Doesburg (naast De Waag) zijn de ontwerpen en producten van René Lalique te zien. Op de begane grond de gallerie en op de verdieping het museum. In vitrines staan de vazen, flacons en enkele juwelen uitgestald. Schitterende en dikwijls bijzonder kostbare voorwerpen van glas die zelfs op een leek een grote indruk maken.
In Doesburg is een bijzondere collectie samengebracht. In de gallerie zijn de werken van Lalique te koop – prijzen variëren van honderden tot vele duizenden euro’s – en op de verdieping pronkt de museumcollectie. Die is deels eigendom van het museum, maar veel stukken zijn in bruikleen afgestaan. “Wij verkopen in de gallerie kunst tegen prijzen die lager liggen dan op de internationale markt, maar we bedingen dan dat we ze wel een aantal jaren in het museum mogen tonen in bruikleen”, legt Santino Melsen uit. “Zo beschikken we altijd over een omvangrijke en wisselende collectie in het museum.”

Overigens verhuist het museum over enige tijd naar de Commanderije, die momenteel wordt gerestaureerd. “Ik denk dat Doesburg dan een vermaard internationaal museum binnen de poorten heeft”, vertelt Melsen. Een museum met wereldfaam en tóch zo onbekend in Doesburg en omgeving. “Ik nodig mensen uit deze regio dan ook uit het museum te bezoeken en als ze deze pagina uit de Regiobode meenemen, krijgen ze liefst 50% korting op de entreeprijs!”

Het Musée Lalique Pays Bas is gevestigd aan de Gasthuisstraat 1 in Doesburg, telefoon: 0313-471410 (www.musee-lalique.nl). Het museum is geopend op woensdag, donderdag en vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur, tijdens de Culturele Zondagen en op andere momenten op afspraak.

Foto:
Annelies Verhoef ontvangt de bloemen uit handen van Santino Melssen van het Lalique-museum. Ze is de 20.000ste bezoeker – foto: Wencel Maresch

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.