Pro Amazonas stopt na overlijden Pater Derickx

DIEREN – Ruim dertig jaar was de Dierense stichting Pro Amazonas actief in het werven van fondsen voor het werk van Pater Jan Derickx, die werkte voor de allerarmsten in Brazilië. Met het overlijden van de pater uit Dieren, eerder dit jaar, stoppen ook de activiteiten van de stichting die zijn werk mede mogelijk maakten. “Zonder betrouwbare partner in Brazilië zelf, is het moeilijk geld op de juiste plaats te krijgen”, aldus Mien van Gessel van de stichting.

Mien van Gessel-Derickx heeft zich vele jaren met hart en ziel ingezet voor de ondersteuning van het goede werk dat haar broer in Brazilië deed. De band met zijn geboortedorp bleef altijd sterk en dat was ook te merken aan de steun die Pater Jan kreeg vanuit de Dierense bevolking.
Nu die rechtstreeks band er niet meer is, wordt het volgens Pro Amazonas moeilijk op de juiste wijze steun te verlenen. De vraag die de stichting zich stelde was: Kunnen we verder zonder onze grote inspirator? ‘Het antwoord is dat we tot de conclusie zijn gekomen dat wij helaas geen mogelijkheden meer zien om door te gaan’, is te lezen in een brief aan de donateurs en begunstigers. Zonder de ‘vooruitgeschoven’ post in Brazilië is het moeilijk het geld op de juiste plaats te krijgen en om het goed te besteden zonder mensen afhankelijk van die steun te maken. “Jan hield zicht op de bestedingen van het geld. Dat woog voor ons heel zwaar”, vertelt zijn zus.

De situatie in Brazilië is in die decennia ook veranderd. Brazilië behoort momenteel tot één van de snelst groeiende en sterkere economieën. Het probleem is dat de rijkdom slecht verdeeld wordt. “De mensen in het binnenland hebben het immer nog zeer moeilijk en worden nog steeds uitgebuit”, aldus Van Gessel. “Daar lopen nog twee projecten waarbij boeren eigen coöperaties opzetten om hun producten te verhandelen. Kleinschalige projecten, nog opgezet door Jan Derickx. Pro Amazonas zal met de middelen die nog in kas zijn die projecten afronden en dan heffen we de stichting op.”

Op zondag 10 november wordt de laatste van de jaarlijkse Pro Amazonas vieringen gehouden in de RK Emmauskerk in Dieren. Met als thema ‘Omzien in dankbaarheid’ wordt teruggeblikt op de voorbije 31 jaar en zal finale verantwoording over de fondsen worden gegeven.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.