Veiligheid gaat vóór tijdens maïscampagne

REGIO – De eerste maïskneuzers zijn alweer gesignaleerd en landbouwers en loonwerkers zijn de komende tijd volop in actie om de maïs van het land te halen. De politie doet een beroep op hen, maar ook op de overige weggebruikers, om extra aandacht te hebben voor de verkeersveiligheid. Om die reden zal de politie extra toezicht houden tijdens de maïscampagne.

Het gaat daarbij vooral om de verlichtingseisen en de belading van de voertuigen die met de maïsoogst bezig zijn. Ook achtergebleven modder op de rijbaan kan tot onveilige situaties leiden.

Dagelijks rijden de tonnen wegende landbouwvoertuigen met hun lading van het land naar de plaats van inkuilen. Deze enorme voertuigen moeten over de soms smalle wegen in het buitengebied en dienen dan ook, zeker in het donker, goed zichtbaar te zijn voor het overige verkeer. De politie hoopt dat ondernemers bij het lezen van dit bericht de verlichting van hun voertuigen nog eens extra controleren.

Gevaar
In sommige gevallen wordt het wegdek verontreinigd met modder, zand en afvallende maïs. Voeg hierbij nog herfstregens en vallend blad aan toe en het wegdek verandert in een glijbaan. Ook de vroeg invallende duisternis kan verkeersgevaarlijke situaties opleveren zorgen omdat men de verontreiniging soms te laat ziet.

Controles
Om ongevallen te voorkomen, gaat de politie steekproefsgewijs in het buitengebied controleren. Afhankelijk van de aangetroffen situatie (niet of wel verkeersgevaarlijk) treedt de politie waarschuwend of verbaliserend op.
Ook verwacht de politie, dat de ondernemer zijn verantwoordelijkheid ten aanzien van de verkeersveiligheid oppakt. Zoals aangegeven wordt er ook op de technische aspecten (verlichting, belading) van de voertuigen gelet.

Tot slot doet de politie een beroep op alle weggebruikers om in de periode van de maïscampagne rekening met elkaar te houden. Pas de snelheid en het rijgedrag aan naar de weg- en weersomstandigheden.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.