Tojaco in Loenen krijgt eindelijk weer bestemming

LOENEN – Al enige jaren is menig voorbijganger het leegstaande pand van restaurant Tojaco aan de Hoofdweg bij de Loenense brug een doorn in het oog. Maar dit gaat snel veranderen. Roy Zwierlink uit Eerbeek heeft vorige week het pand aangekocht en heeft er grootse plannen mee. Bouwvakkers gaan er binnenkort mee aan de slag om het een complete metamorfose te geven. In februari gaat Zwierlink Bistro ‘De Bron’ feestelijk open.

Het pand op de hoek Hoofdweg-Kanaal Zuid werd 1932 gebouwd door Cees Koerselman, die hier een café begon. Daarna werd het in 1958 verkocht aan Jaap Schroven en achtereenvolgend beheerd door Gerrit Modderkolk, Martin Bouwman (De Kei) en Ton Plant. Nadat de laatste eigenaar hier failliet ging, stond het pand lang leeg. Het lukte ‘de bank’ maar niet om voor het voormalige cafe-restaurant een nieuwe eigenaar te vinden. Om diverse redenen bleek Tojaco niet verkoopbaar. Het pand werd gekraakt en nadien beveiligd en bewoond door een paar personen.

Roy Zwierlink (31 jaar) kwam vaak langs het pand en zag hier veel mogelijkheden om zijn droom, een eigen horecazaak, te verwezenlijken. Hij is geboren en getogen in Eerbeek. Hij werkt nu bij Landal in Eerbeek als kok. Hoewel hij best tevreden is met zijn huidige baan bleef bij hem de grote wens leven om zelf een zaak op te zetten. Toen hij hoorde dat de veiling van Tojaco niet door ging, kwam bij hem het idee op toch eens met de makelaar te gaan praten. Voor een ‘geschikte’ prijs kon hij het pand met de flinke parkeerplaats kopen. Voor Zwierlink een ideale plek om zijn droom gestalte te geven. Samen met zijn vader Henk, die financieel deskundig is, broedde hij het plan verder uit.

Meteen na de aankoop ging Zwierlink met hulp van familie en bekenden aan de slag. Alles werd uit het voormalige café-restaurant gesloopt. Er is nu een flinke ruimte ontstaan waar straks 80 mensen in de bistro plaats kunnen nemen. De nieuwe eigenaar gaat de ruimte modern, naar eigen idee inrichten. Het moet volgens Zwierlink een ruimte met sfeer worden, waar de gasten zich thuis voelen. Het moet voor iedereen gemakkelijk toegankelijk zijn. Even de fietstocht onderbreken, gewoon gezellig uit eten gaan of een feestje geven. Hij heeft bewust gekozen voor een bistro, dat ongeveer het midden houdt tussen een wat sjiek restaurant en een eetcafé.

Zwierlink maakt overigens geen haast om zijn bistro te openen. De aannemers Wilbrink en Van Reen moeten goed te tijd hebben om het pand te vernieuwen. “Er moet erg veel gebeuren, hoewel de toiletten en keuken nog prima zijn. We willen er iets bijzonders van maken. Het pand moet een geheel andere sfeer ademen.”

Lang heeft Zwierlink samen met zijn vriendin Eline Bosch, die parttime in de zaak komt werken, nagedacht over een nieuwe naam. Doorgaan met de oude naam, die was afgeleid van een drietal voornamen, was geen goed idee. Zwierlink: “We dachten eerst iets te doen met kanaal, Veldhuizen of sprengen, maar kozen na veel wikken en wegen voor Bistro ‘De Bron’. We zitten hier dichtbij de sprengen die gevoed wordt door een bron en deze zaak is voor ons ook een begin, naar we hopen, een goed lopende zaak”. – foto: Martien Kobussen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.