Start renovatie buitenbad Rheden

RHEDEN – Het Rhedense buitenzwembad mocht, mede na veel protest en acties uit het dorp, blijven. Maar om nog minstens tien jaar ‘mee’ te kunnen, is grondige renovatie nodig. En dat gaat nu gebeuren, zodat het zwembad in mei 2014, met de opening van het nieuwe zwemseizoen, weer aan de wettelijke voorschriften voldoet. Donderdag werden de plannen op locatie gepresenteerd en zetten wethouder Ronald Haverkamp en de directeur van Hollander Techniek, die de renovatie uitvoery, de eerste schop in de grond (foto).

In 2013 bezochten 35.700 bezoekers het zwembad en dat bracht 122.580 euro op. “Dat is relatief hoog”, vertelt de wethouder. Dat komt met name door de losse kaartverkoop op warme zomerse dagen. “Op 2 augustus telde het zwembad 3000 bezoekers. Dat was de drukste dag van het jaar.” Kostten uitzendkrachten in 2009 nog 57.950 euro, in 2013 waren die kosten sterk gedaald naar 11.970 euro. “Dit komt door de inzet van de vele vrijwilligers”, aldus Haverkamp.
Een aantal redenen ligt ten grondslag aan de renovatie. Meer water, kost meer geld. Er verdwijnt water; er gaat tien meter van het zogenaamde wedstrijdbad af, aan de zuidzijde. Ook tussen het wedstrijdbad en het water bij de springplank verdwijnt water (tekening). Deze ruimten worden in de nieuwe situatie gebruikt als buffers. Deze buffers zorgen ervoor dat de zuiveringsinstallatie op het terrein minder te verduren krijgt. De hoeveelheid is in de huidige situatie meer dan wettelijk is toegestaan (WHVBZ vereisten). Daarnaast moeten aanpassingen ervoor zorgen dat het bad toekomstbestendig is en onder andere geen lekkages meer veroorzaakt. Bij het familiebad worden diverse speeltoestellen geplaatst. De glijbaan en springplank blijven behouden. Ook worden grotere tegels geplaatst, wat minder onderhoud behoeft. Om die reden worden de groenstroken ingedund. Het gebouw bij het zwembad krijgt een neutrale natuurlijke kleur. Om de kosten in de toekomst te drukken, worden zonnepanelen op het pand geplaatst, worden vrijwilligers ingezet en wordt het zwemwater na sluitingstijd afgedekt. De totale renovatie kost 1,2 miljoen en wordt de gemeente verstrekt.
Betrokken partijen Rhedens Dorps Belang, Actiecomité behoud Openluchtbad Rheden, Zwemvereniging PFC, vrijwilligers van het bad en Sportbedrijf Rheden zijn over het algemeen erg positief gestemd over de gepresenteerde plannen. PFC zit nog wel graag een derde polobad erbij komen. Voorzitter Ronald ter Hoeven: “Vooral omdat het jaarlijkse Posbanktoernooi hier wordt gehouden. Dit toernooi heeft een grote uitstraling en een goede invloed op de waterpolosport.” Chris van der Zwam van Rhedens Dorpsbelang: “Het zwembad is belangrijk voor de eigen bewoners, maar zeker heeft het bad ook een regionale functie. Ik ben blij met het ontwerp.” Dick Jurriëns, vrijwilliger, voegt toe: “Het is erg belangrijk om jongeren, de ouders van nu, te motiveren om hier vrijwilligerswerk te komen doen. Zeker als je kijkt naar de gemiddelde leeftijd van de huidige vrijwilliger. En dus voor het behoud van het zwemvad.” – Foto Lotte Bienias.

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.