Doesburg gaat voor grootste pop-up museum van Gelderland

DOESBURG – Op zaterdag 19 oktober, de Gelderse Museumdag, staat Doesburg in het teken van verzamelaars en hun verzamelingen. Doesburgse verzamelaars, jong en oud en groot of klein, kunnen die dag in de Grote Kerk hun collectie tonen aan het publiek. Van sigarenbandjes tot bidprentjes, en van mosterdpotten tot voetbalplaatjes; iedereen met een passie voor verzamelen is welkom.

Doesburgers kunnen zich gratis aanmelden via www.hethuisdoesburg.nl. Deelname is gratis, maar de beschikbare ruimte is beperkt.

De geschiedenis laat ons zien dat een museum vaak begint als particuliere collectie. Zo begon het oudste museum van ons land, Teylers Museum in Haarlem, ooit met de verzamelingen van de 18e eeuwse verzamelaar Pieter Teyler van der Hulst. Ook de Doesburgse geschiedenis kent verzamelaars als Teyler. De geboren Doesburger Alexander W.M.C. Ver Huell,(1822–1897) bijvoorbeeld was behalve tekenaar en schrijver ook verzamelaar.
Ver Huell liet zijn hele bezit na aan de gemeente Arnhem en legde zo de basis voor de collectie van het huidige Museum voor Moderne Kunst. De eveneens in Doesburg geboren Robert Jacob Gordon (foto) ging nog een stapje verder. Hij richtte een deel van zijn woning Schoondersigt in Kaapstad in als huismuseum, iets wat in die tijd en in zijn kringen wel vaker gebeurde.

Ook tegenwoordig zijn in Doesburg nog veel verzamelaars actief. En volstrekt tegen de tijdgeest in, zijn er in Doesburg ook steeds meer activiteiten op museaal gebied. Het museumaanbod is er divers en gevarieerd. Met onder andere een museumwinkel, een museumdrukkerij, een museumcafé, een museumtuin, Streekmuseum de Roode Tooren, het kleine museum op de Bleek, het Mosterdmuseum en museum Lalique, heeft de Hanzestad een ongekend groot aanbod aan musea. En misschien komt daar op 19 oktober wel het grootste pop-up museum van Gelderland bij.

Aanmelden en meer informatie op www.hethuisdoesburg.nl
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.