Klassendag Kazemat

VELP – ‘Mag je er ook in?’ Een van de meest gestelde vragen van leerlingen bij het bezoek aan de kazemat (bunker) aan de Lathumseveerweg in Velp. 65 Leerlingen van groep zeven en acht van de Roncallibasisschool bezochten tijdens de klassendag, met een roulatiesysteem, het Gemaal de Volharding en de kazemat. De klassendag is een initiatief van het landelijk comité Open Monumentendag.
Dit jaar deed de kazemat voor het eerst mee met de klassendag. Bij de mooiste plekjes van Velp konden leerlingen informatie krijgen over de achtergrond en de plannen van de kazemat. Het grootste deel van de tijd waren de leerlingen bezig met geschiedenisopdrachten over de jaren 1939/ 1940, de jaren waarin Nederlandse kazematten dienst deden. Ook werd de kazemat opgemeten, van binnen bekeken en beklommen. Dit jaar was er de mogelijkheid om gebruik te maken van het er naast gelegen weiland om de opdrachten uit te voeren. De agrariër die ook eigenaar is van de kazemat, deze staat op zijn grond, had toestemming gegeven om gebruik te maken van het weiland.
Elke groep die de kazemat bezocht, sloot het bezoek af met steentjes gooien in de IJssel. Dit soort zaken veranderen nooit. Op het moment zijn, onder de regie van de gemeente, meerdere partijen bezig om te kijken naar het behoud van het Rhedense gedeelte van de restanten van de voormalige IJssellinie. Naar aanleiding van een oproep in enkele krantenberichten hebben zich al meerdere vrijwilligers aangemeld. Deze gaan binnenkort rond de tafel zitten om ideeën uit te werken. De kazemat in Velp is vrij te bezoeken.

Jan Withaar, tel. 026-3620075
 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.