Loenense ondernemers huiverig voor Ondernemersfonds

LOENEN – De Loenense ondernemers staan niet te trappelen om mee te doen aan een nieuw Ondernemersfonds, die de Bedrijvenkring Apeldoorn (BKA) wil invoeren in de gehele gemeente Apeldoorn. Dit bleek duidelijk uit de opmerkingen die gemaakt werden door een fors aantal ondernemers die vorige week naar De Brink kwamen voor een informatiebijeenkomst.

Het bestuur van Lomive had hiervoor voorzitter Hans Hogeveen van de BKA en Remco Feith, adviseur van de Kamer van Koophandel, uitgenodigd. Ondanks hun vurige pleidooi voor de totstandkoming van een Ondernemersfonds, konden zij de Lomive-leden maar matig overtuigen van het nut en noodzaak van een dergelijk fonds.

Als collectief bedrijfsleven is de Bedrijvenkring Apeldoorn in nauwe samenwerking met Binnenstadondernemers Apeldoorn (BOA), Taskforse Binnenstad, Federatie Apeldoornse Ondernemers (FAO), Koninklijke Horeca Nederland afdeling Apeldoorn en de Kamer van Koophandel gestart met een haalbaarheidsonderzoek naar een gemeente breed Ondernemingsfonds. Een fonds voor en door ondernemers in de gehele gemeente op basis van een verhoging van het OZB, niet woningen tarief. Een fonds dat in meerdere steden al succesvol bleek. Al eerder was de BKA overigens in Beekbergen en Uddel. Ook daar was men niet enthousiast en beraad men zich nog.

Voorzitter Hans Hogeveen van de BKA gaf een uitleg over het ontstaan van de plannen. Men wil af van de profiteurs. Zaken die wel profiteren van feestverlichting, Sintfeest en nog meer, maar er niet voor willen betalen. Er komen in de gemeente een aantal zogenaamde trekkingsgebieden. Loenen krijgt twee gebieden, een voor de kom van het dorp en een voor het buitengebied. Als de plannen doorgaan, betalen alle ondernemers mee aan dit fonds. Er wordt gedacht aan 50 euro voor elke 100.000 euro BZO waarde van het bedrijfspand. Voor sommige bedrijven blijft dit (in vergelijking met nu) gelijk, maar verschillende gaan veel meer betalen. Ook voor de veehouders heeft dit verstrekkende gevolgen. De aanwezigen vreesden vooral voor de boeren een te forse aanslag op hun vaak karige opbrengst.
Als de Apeldoornse gemeenteraad haar toestemming verleent, gaat de gemeente zorg dragen voor de inning en administratieve verwerking van de gelden. Nadrukkelijk werd gesteld dat de opgebrachte gelden uit Loenen ook alleen aan Loenense verenigingen, festiviteiten, activiteiten ten goede gaan komen.
Het werd duidelijk dat leden van Lomive, die nu allemaal hetzelfde lidmaatschapgeld betalen, straks bij het Ondernemingsfonds verschillende bedragen gaan betalen. ZZP-ers hebben vaak maar een klein bedrijfspand.

Enkele Lomive-leden wezen er op dat in Loenen eigenlijk geen noodzaak is voor een Ondernemingsfonds. Hier draait alles goed. Bijna alle ondernemers zijn lid van Lomive. Uit de verenigingspot worden verenigingen en festiviteiten en andere aanvragen ondersteund. Dit tot volle tevredenheid van de ondernemers en bevolking. Toch wil de BKA dat Loenen meedoet met het fonds, omdat de overheid zich op vele gebieden terugtrekt.
Door Lomive werd nog geen besluit genomen of Loenen wel of niet meedoet met het Ondernemingsfonds. Men gaat zich er nog over beraden welke stappen moeten worden genomen, want men vraagt zich af of bij het doorgaan van het fonds het voortbestaan van Lomive niet in gedrang komt.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.