Home / Zevenaar / Geen schadelijke stoffen in roetdeeltjes na brand Zevenaar

Geen schadelijke stoffen in roetdeeltjes na brand Zevenaar

ZEVENAAR – Bij de brand vrijdagochtend op de Einsteinstraat in Zevenaar, is het RIVM ingeschakeld om de schadelijkheid te onderzoeken van de roetdeeltjes die in een groot gebied zijn aangetroffen. Onderzoek wijst uit dat er geen schadelijke stoffen zoals dioxine en broom zijn vrijgekomen.

Er zijn naast de “normale” bestanddelen die altijd in rook worden waargenomen (PAK’s en fijnstof), geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen die in ernstige mate de voedselketen kunnen besmetten. Op basis van de gemeten concentraties chloor en het feit dat er geen chloorhoudende kunststoffen als PVC in het bedrijf lagen opgeslagen zorgen voor een positief onderzoeksresultaat. Ook blijkt uit de analyses van de Milieu Ongevallendienst dat er geen schadelijke concentraties vluchtige koolwaterstoffen en zware metalen zijn gemeten.

De uitslagen van de metingen zijn de aanleiding om de genomen maatregelen voor de agrarische sector die niet in de directe omgeving van de brandhaard zitten per direct op te heffen. Dit betekent dat vee weer de wei in kan en gewassen kunnen worden geoogst/geconsumeerd.

Voor de direct omwonenden blijven de voorzorgsmaatregelen zoals eerder aangegeven in de vragen en antwoordenlijst op onze website nog wel van toepassing.
Dit betekent o.a. dat u eventuele brandresten zelf kunt opruimen, roetneerslag kan worden verwijderd en groente en fruit uit de tuinen in de directe omgeving waar roet zichtbaar op zit niet geconsumeerd kan worden, maar moet worden weggegooid. Op onze website www.zevenaar.nl staat in de Vragen en antwoorden een volledig overzicht.

In het gebied waar ook de roetdeeltjes zijn neergedaald, is geen concentratie asbest aangetroffen. Asbestdeeltjes zijn, zoals in eerdere berichtgeving al aangegeven, alleen geconstateerd in de directe omgeving van de brand. Het opruimen van deze deeltjes is in volle gang. Hierdoor blijft een gedeelte van de Einsteinstraat dit weekend nog afgesloten.

Nog niet alle testresultaten zijn al beschikbaar, de analyseresultaten van polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) en fijn stof worden volgende week verwacht.
 

Lees ook

Feestelijke inzegening van de nieuwe parochie Sint Willibrordus

REGIO – Op zondag 7 januari vindt er om 10.30 uur in de Heilige Andreaskerk …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.