Home / Hummelo / Volksfeest Hummelo op nieuwe locatie

Volksfeest Hummelo op nieuwe locatie

HUMMELO – Het eeuwenoude Volksfeest Hummelo vindt dit jaar plaats op een nieuwe locatie. Dit jaar wordt er gefeest op een hooggelegen weide tussen de Van Heeckerenweg en het Domineespaadje achter De Gouden Karper. Dichter bij het dorp dus.

De Hummelse Kermis, van oorsprong het oogstfeest, met de traditionele kinderspelen, het vogelschieten, het ringsteken te paard en tal van andere spectaculaire onderdelen, vond tot en met vorig jaar grotendeels plaats op verschillende locaties ver buiten de dorpskern nabij het Rentmeestershuis. Vanaf dit jaar zullen de jonge ‘Hummeltjes’, ruiters, schutters, bielemannen en muziekvereniging de Eendracht hun kunsten dichter bij de historische dorpskern vertonen. De optocht op dinsdagmiddag heeft een nieuw startpunt aan de Van Heeckerenweg, de route is andersom dan voorheen.
Onderdelen die onveranderd blijven zijn de start en finish van de fietspuzzeltocht op zondag – bij cafézaal FF naar Steef – en de het oplaten van de ballonnen door de kinderen van basisschool de Woordhof op de woensdagochtend – achterin de Greffelink Allee / Spalderkampseweg. De kinderen worden aansluitend wederom getrakteerd op een mooie voorstelling (ditmaal Circus Zanzara!) en een vossenjacht door het dorp. Tot slot kunnen de ‘notabelen’ op woensdag in het dorp natuurlijk weer rekenen op de traditiegetrouwe vaandelhulde met bijbehorende bombarie. Ook dit blijft natuurlijk ongewijzigd!

Programma
De zondag start om 13.00 uur met een puzzeltocht per fiets. In groepjes van twee tot zes personen wordt de rit gemaakt. Deelname kost 2,50 euro per persoon. Vanaf het moment dat de eerste deelnemers terug zijn, zorgt DJ Dré bij Steef voor muziek. Rond 17.00 uur wordt de uitslag bekend gemaakt.
Maandag om 19.30 uur wordt de vogel weggebracht, vanaf de Woordhof naar het kermisterrein aan de Van Heeckerenweg. Muziekvereniging de Eendracht maakt hierbij muziek. Na afloop wordt de vogel goed natgemaakt bij FF naar Steef. DJ’s No Problemo zorgen voor muziek.
Deelnemers aan de optocht verzamelen zich dinsdag om 12.30 uur aan de Van Heeckerenweg, waar zij door de jury worden gekeurd. De optocht start om 13.15 uur, natuurlijk voorafgegaan door De Eendracht. Een uur later gaan de volksspelen van start op de nieuwe kermisweide. Er zijn spelletjes voor peuters, jonge basisschooleerlingen en de oudere kinderen van de school. Volwassenen kunnen onder andere meedoen aan kruisboogschieten en dogcartrijden. Na afloop worden de prijzen uitgereikt en aansluitend gaan iedereen onder muzikale begeleiding weer terug naar het dorp.
Woensdag 11 september begint het feest al vroeg met om 07.00 uur de reveille. Om 08.00 uur worden op het schoolplein van De Woordhof kaartjes uitgedeeld aan de kinderen, een half uur later vertrekt de optocht met ruiters, schutters, bielemannen en schoolkinderen. Bij het Rentmeestershuis wordt het vaandel geslagen voor de familie Van Rechteren, waarna de kinderen de ballonnen oplaten. Hierna volgt de verdere optocht door het dorp, waarbij op diverse plaatsen het vaandel wordt geslagen.
De jongste kinderen kunnen vanaf 09.30 uur in de schuur aan de Greffelinkallee genieten van een speciale kindervoorstelling. De kinderen van groepen vijf tot en met acht kunnen meedoen aan een opdrachtentocht door het dorp. Om 12.00 uur gaan de volksspelen van start: het vogelschieten, ringrijden te paard en per voertuig en het vogelknuppelen voor dames. Na afloop van de volksspelen, rond 14.30 uur, gaat de optocht naar het tuinhuis, waar graaf Van Rechteren – Limpurg de prijzen uitreikt van het vogelschieten en het ringrijden te paard. Tot slot wordt op het bordes van FF naar Steef nog het vaandel geslagen voor het koningspaar van de Schutters, waarna het officiële gedeelte van het woensdagprogramma is afgelopen.

 

Lees ook

Hummelo brengt ode aan Van Gorkum

HUMMELO – De eerste zondag van juni vond Hummelo Open plaats; een fietscrosswedstrijd gehouden door …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.