Home / Velp / Viva start wandelgroep licht dementerenden

Viva start wandelgroep licht dementerenden

VELP/DIEREN – Viva Rheden start bij voldoende aanmeldingen een wandelgroep voor licht dementerenden in Velp en Dieren. De wandeling vindt plaats op donderdag- of vrijdagochtend, onder deskundige begeleiding van MBVO docente Gerrie van Beek. “Uit onderzoek is gebleken dat beweging voor licht dementerenden ontzettend belangrijk is”, vertelt Monique de Wit van Viva. “Bij beweging komen dingen vrij. Daarnaast zorgt beweging voor een minder snelle achteruitgang bij dementerenden. Stilstaan of –zitten is achteruitgang.”

De wandeling is bedoeld voor mensen die in fase één of twee van dementie zitten en nog thuis zelfstandig wonen. In fase één weten de mensen nog geregeld dat ze af en toe de weg kwijt zijn. In fase twee wordt dat steeds minder. ”Bewegen is dan erg belangrijker, want dan gaan de fases langzamer”, aldus De Wit. Gerrie van Beek voegt toe: “Het is aangetoond dat mensen die altijd veel gesport hebben een soort wolkjes om de hersenen hebben die de hersenen beschermen. Beweging voedt de hersenen en zorgt voor een betere doorbloeding en meer zuurstof.”
Door inactiviteit gaat het proces van dementie sneller. Daarom vindt Viva Ouderenwerk beweging voor ouderen zo belangrijk. “Verzorgingshuizen kunnen dit niet bieden. Dat is jammer, want er is wel behoefte aan”, aldus De Wit. Van Beek: “Het is zo belangrijk dat ouderen zolang mogelijk zoveel mogelijk zelf blijven doen. Je moet ze niet betuttelen. Geef ze het gevoel dat ze nog wel dingen kunnen. Stuur ze alleen af en toe wat bij, maar verder horen ze er gewoon bij en kunnen ze nog prima functioneren. Een wandeling in de buitenlucht doet daarbij wonderen.”
Voor de wandelingen zoekt Viva samenwerking met Alzheimer Nederland. Deze organisatie houdt in Doetinchem bijvoorbeeld al wel wandelingen voor mensen met dementie. Maar in de gemeente Rheden bestaat dit nog niet. De wandeling in Velp start vanaf de Elleboog, de wandeling in Dieren vanaf Gelders Hof. Opgeven kan bij Viva via tel. 026 – 3617235.
 

Lees ook

Omroep Gelderland helpt Unisono Velp

VELP- Harmonie Unisono verkeert in nood. Het orkest wil graag extra muzikanten om het orkest …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.