Juttepeertjes voor de liefhebbers

DOESBURG – Ze zijn zoeter, kleiner, onbekender, maar misschien wel lekkerder dan ‘gewone’ peren; de juttepeertjes. Museumtuin ’t Olde Ras in Doesburg hield vorige week twee ochtenden een proefdag. Bezoekers konden gratis een peertje proeven, natuurlijk ook kopen, net als al het andere fruit. Honderden bezoekers maakten hier gebruik van. “Een stel was speciaal uit Rotterdam hierheen gekomen”, vertelt voorzitter van Stichting Behoud en Bevordering Fruitcultuur, Bennie Giesen.

De Museumtuin had een goede oogst dit jaar. “Juttepeertjes hadden we in overvloed”, aldus Giesen. “daarom breng ik het nu onder de mensen. In de handel komt het peertje niet meer, dus zien mensen ‘m niet meer.” Voor de liefhebber is hij ongetwijfeld bijzonder. De juttepeer heeft een prima smaak en is voor verschillende doeleinden te gebruiken zoals peren op sap, in compote en het is een prima peer om te dragen. Hard geoogst is hij ook geschikt voor de sapbereiding. "Het enige nadeel is dat hij niet zo lang houdbaar is.” Deze peer komt van oorsprong uit Nederland. In 1760 is de Jut voor het eerst vermeld, maar waarschijnlijk is hij al veel ouder.
Bezoekers konden na het proeven en vragen over het bijzondere peertje, de tuin in lopen om de hele vele soorten fruitbomen te bewonderen, terwijl vrijwilligers Joop Orth en Frits Buurkes de nieuwe oogst van de bomen plukten. – Foto Lotte Bienias.
 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.