Gemeente Bronckhorst wil grond terug van burgers

BRONCKHORST – In de gemeente Bronckhorst vindt ongeregistreerd gebruik van gemeentegrond plaats. Ongeregistreerd gebruik wil zeggen dat de grond zonder toestemming of in strijd met gemaakte afspraken wordt gebruikt. Bronckhorst wil die stukjes nu terughebben.

Het gaat meestal om openbaar groen dat bewust of onbewust bij een tuin is aangetrokken. In Bronckhorst zijn zo’n 900 van dergelijke gevallen geïnventariseerd. Om de rechtsgelijkheid van inwoners te waarborgen, wil de gemeente een eind maken aan ongeregistreerd grondgebruik. Binnenkort start dit traject. Het loopt gefaseerd via alle kernen en begint in Baak en Drempt. Om alle zaken zorgvuldig af te wikkelen, verwacht de gemeente circa vier jaar nodig te hebben.

Aan de hand van luchtfoto’s, kadastrale grenzen en waarnemingen ter plaatste, hebben ambtenaren het ongeregistreerd grondgebruik geïnventariseerd. Inwoners die grond van de gemeente in gebruik hebben ontvangen een brief. “In die brief leggen wij duidelijk uit wat de bedoeling is en hoe het gebruik gelegaliseerd kan worden”, aldus een voorlichter. “Dit kan bijvoorbeeld door de grond te kopen van de gemeente. De prijs bedraagt 40 euro per vierkante meter, exclusief kosten koper. Het kan ook zijn dat de grond onderdeel uitmaakt van onze groenstructuur of dat er belangrijke kabels en leidingen lopen. In dat geval kunnen wij de grond niet verkopen.”
Inwoners die de grond niet willen kopen moeten de grond teruggeven aan de gemeente.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.