Nieuw sportbeleid Zevenaar zet in op sporten voor iedereen

ZEVENAAR – Het college van B en W van Zevenaar heeft vorige week ingestemd met de sportnota ‘Zin in sport’. Maatschappelijke ontwikkelingen, andere behoeften van de sportconsument en sportaanbieder en een veranderende rol van de gemeente, waren aanleiding om een nieuw sportbeleid te ontwikkelen. De gemeenteraad bepaalt in september op basis van deze sportnota de uitgangspunten voor de komende jaren.

De sportnota beschrijft een ideaalbeeld waarbij sport voor iedereen toegankelijk en vanzelfsprekend is. Om dit ideaalbeeld na te streven, stimuleert Zevenaar sport door het sportaanbod aan te sluiten op de wensen van de inwoners. Sportstimulering richt zich vooral op kinderen en jongeren, senioren, mensen met een beperking en mensen met een beperkt inkomen. Iedereen in de gemeente Zevenaar moet wat betreft het college de kans hebben om te kunnen sporten. Uit het onderzoek blijkt overigens dat hardlopen (24%), wielrennen (20%) en fitness (19%) de meest populaire sporten zijn bij volwassenen. Voetbal is de eerste teamsport, met 14%.

De sportnota zet in op voldoende aantrekkelijke, bereikbare en betaalbare sportvoorzieningen. Multifunctioneel gebruik en samenwerking tussen sportverenigingen, maatschappelijke organisaties en gemeente staan hierbij centraal. Een belangrijke schakel hierin is de combinatiefunctionaris. De combinatiefunctionaris verbindt namelijk de scholen met sportverenigingen. Overigens is de gemeente van mening dat in de toekomst sportaccommodaties vooral in handen van private partijen moeten komen.

De gemeente vindt het belangrijk dat degenen die met het nieuwe sportbeleid te maken krijgen ook actief betrokken worden bij de opstelling daarvan. Vandaar dat er gemeente gesproken is met sporters en degenen die daarin geïnteresseerd zijn. Ook zijn bij de voorbereiding van de sportnota een aantal vertegenwoordigers van maatschappelijke partners op het gebied van sport, onderwijs, zorg en welzijn gevraagd mee te denken. Dit is de input geweest voor de sportnota. Van het beschikbare sportbudget van 2,1 miljoen euro, zal zo’n 250.000 euro worden ingezet voor sportstimulering.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.