Scholenproject brengt het ontstaan van het Koninkrijk in 1813 tot leven

DE STEEG – Wethouder Ron König van de gemeente Rheden reikt op 4 september om 14.00 uur in Kasteel Middachten in De Steeg de eerste werkmap uit van het scholenproject Het ontzet van de Veluwezoom 1813-2013. Zeventien basisscholen uit de gemeenten Rheden, Doesburg, Arnhem, Brummen en Lochem nemen deel aan het bijzondere project voor de groepen vijf tot en met acht. Het scholenproject is speciaal ontwikkeld om te herdenken dat Nederland dit jaar precies 200 jaar een koninkrijk is en maakt deel uit van een aantal historische activiteiten dit najaar in de regio.

Het scholenproject bestaat uit onder meer een speciaal ontwikkeld lessenpakket, een kunstwedstrijd met expositie, een film over de Franse bezetting van Nederland tot 1813 en een bezoek van historische personages aan de klas. Op 4 september aanstaande wordt met een workshop voor 35 deelnemende leraren de officiële aftrap gegeven van het scholenproject. Wethouder Ron König reikt dan in het onderhuis van Kasteel Middachten de eerste werkmap uit.
Het project is ontwikkeld door Marieke Soetebier ‘Authentieke Communicatie en Levende Geschiedenis’ in opdracht van de stichting Gelderse Geschiedenis en is een van de onderdelen van de activiteiten rondom Het Ontzet van de Veluwezoom 1813-2013, waarmee in deze regio het ontstaan van het Koninkrijk der Nederlanden wordt gevierd. Terwijl op 30 november 1813 Willem Frederik (Koning Willem I) op Scheveningen landde, werd in Doesburg en op de Veluwezoom hevig strijd geleverd door Pruisen en Kozakken om het gebied en de stad Arnhem te bevrijden van de Fransen.
30 november – 1 december: groot Napoleontisch kampement en historische veldslag
Die strijd inclusief de troepenbewegingen in de aanloop daar naartoe worden in het weekend van 29, 30 november en 1 december 2013 in De Steeg groots herdacht en nagespeeld. Bij landgoed Rhederoord in De Steeg wordt een groot Napoleontisch kampement ingericht en er wordt een veldslag uit 1813 levensecht nagespeeld met ruim 400 re-enactors uit heel Europa.
Meer informatie
Meer informatie over het Scholenproject ‘Het ontzet van de Veluwezoom 1813-2013, het finaleweekend op 29, 30 november en 1 december 2013 en over de stichting Gelderse Geschiedenis vindt men op www.geldersegeschiedenis.com.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.