Home / Regio / Terug naar Toen

Terug naar Toen

REGIO – Velen komen ieder jaar naar het stoomtrein festival Terug naar Toen, dit jaar op 7 en 8 september. Ze gaan helemaal op in de sfeer van de tijd toen stoomkracht nog domineerde en reizigers en goederen liet sporen. Parels van historische stoom- en diesellocomotieven trekken vele klassieke reizigers- én goederentreinen op het Veluwsche spoor
Apeldoorn-Beekbergen-Loenen-Eerbeek-Dieren. In Beekbergen en Loenen zorgen allerlei historische (stoom-)voertuigen voor de definitieve duik in de tijd van toen.

In een intensieve dienstregeling stomen er vele reizigers- én goederentreinen op het VSM-traject Apeldoorn-Dieren. De VSM-ers gaan al hun bedrijfsvaardige stoomlocomotieven op stoom brengen, een van ‘s werelds grootste collecties. Behalve stoomlocomotieven komt ook de gerenommeerde collectie oud NS-diesellocomotieven van de VSM zich luid brullend presenteren aan groot en klein.
Naast station Beekbergen biedt het VSM-stoomdepot een actief beeld van toen. Daar worden bijvoorbeeld de 140.000 kilo zware stoomlocomotieven tot een lengte van 22 meter gedraaid op een evenzo lange draaischijf. En is de bezoeker getuige van hoe de locomotieven op authentieke wijze worden voorzien van water (zonder water geen stoom…) en kolen.
In de locomotievenwerkplaats rijden in dit weekend modeltreintjes af en aan op enorme modelbanen en is er van alles te koop op het gebied van echte– en modeltreinen.

Station Loenen maakt de stoomwereld compleet door de aanwezigheid van stoomtrekkers en -walsen en demonstraties met diverse stoommachines. Kinderen kunnen meerijden in echte stoomtreinen met dezelfde grootte als zijzelf.
Ook is er een ouderwetse met treintjes gevulde draaimolen, waarin kinderen zelf aan het stuur zitten. Tussen al het stoomtreingeweld is het in Loenen genieten van een hapje en een drankje op het grote terras grenzend aan het perron.
Tussen station Loenen en Beekbergen pendelen niet alleen stoomtreinen maar ook historische autobussen met exemplaren van meer dan 50 jaar oud. Deze stoppen bij de grote parkeerterreinen nabij beide stations.

Ieder uur rijden er stoomtreinen tussen Apeldoorn en Beekbergen, iedere 40 minuten tussen Beekbergen en Loenen en ongeveer iedere anderhalf uur tussen Loenen en Dieren.
Een dagkaart voor volwassen kost 16 euro, kinderen van vier tot en met elf jaar betalen 11 euro. De reizigerstreinen rijden op beide dagen tussen 10.00 en 17.00 uur. De eerste lange goederentrein vertrekt voor de foto- en filmliefhebbers echter al in de ochtenddauw: om ongeveer 06.50 uur.

www.stoomtrein.org.
 

Lees ook

Kanaalweek laat het Apeldoorns Kanaal leven

REGIO – Van 23 tot en met 30 juni vindt onder het motto ’schakel van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.