Home / Loenen / Wedstrijd gaten graven

Wedstrijd gaten graven

LOENEN – Na het fluitsignaal van scheidsrechter Timon Luesink, die samen met Willem Hachmang in Loenen het Nationaal kampioenschap leidde, gingen zaterdag zeven teams fanatiek aan het werk. De Loenense brandweer, die 100 jaar bestaat, kwam goed voor de dag met twee teams. Het team van Daan ter Horst gaf een knipoog naar de oosterburen die graag op het strand kuilen graven en noemden zich dan ook toepasselijk ‘Op z’n Duits’.

Toevallig hadden deze mannen deze middag de meeste pech, want wat kwamen ze tegen in de Loenense bodem…? Twee grote veldkeien van ongeveer 25 kilogram. Dit gaf oponthoud en overlast met het graven en het team eindigde mede hierdoor op de zevende plaats, maar ze kregen als pechprijs wel twee kratjes bier. Voor iedere steen één. En de keien krijgen in de tuin van De Brink een ereplaatsje.

Vorig jaar werd door Lomive en een aantal Loenense verenigingen het Kampioenschap Gatgraven weer in ere hersteld. De winnaars, De Highlanders, kwamen toen tot 148 cm. Dit jaar was de deelname wel wat minder, maar de spannende strijd was er niet minder om. Zeven teams bonden bij ideaal ‘graafweer’ met elkaar de strijd aan op het weiland achter het Jeugdhuis dat beschikbaar werd gesteld door de Protestantse kerk. De presentatie van het kampioenschap was in handen van Halbo Bosker, die deze middag goed op dreef was en de gravers flink opzweepte. De mannen konden (zoals in het verleden) niet individueel een gat graven maar nu met een team van vijf sterke kerels. De teams kregen bij loting hun plek aangewezen. Bosker vertelde dat de mannen twee keer 15 minuten de tijd kregen om een gat te graven van negentig centimeter in het vierkant. Hij raadde de teams aan niet de krap te graven, want de mal moest er in kunnen zakken. Henk Slief fungeerde deze middag als Opperschoppenslijper, zodat de mannen met scherp gereedschap konden werken.

De mannen (ouders van jongeren van Spritshz) die onlangs het evenement Brommers Kieken organiseerden, deden ook mee. Ronny Ruysch liet na afloop weten het erg zwaar te vinden, maar beslist niet onder wilden doen voor de jongeren. Ruysch: ”We laten ons maar zo niet kennen. Als we alles op alles zetten kunnen we als vijftiger nog best onze krachten laten zien”.
Na de eerste ronde graven waren De Gelukzoekers met 114 cm de diepste, gevolgd door Spritshz met met 91 cm en Brandweer II met 74 cm. De Brandweer I had een te krap gat en de mal zakte maar 25 cm!

Na de eerste ronde graven kreeg het talrijke publiek een vermakelijke wedstrijd met biervaten voorgeschoteld. Spritshz had een hindernisbaan uitgezet waarover de teams met drie zware biervaten (van 65 kg) moesten rollen. De mannen moesten langs pionnen, onder een net door, over strobalen en kwamen meer dan dat soort hindernissen tegen met hun zware vat. De Gelukzoekers waren het snelste met 4.58 minuten, tweede Spritshz met 5.48 minuten en derde de brandweer 1 met 5.58 minuten.

Na een korte drinkpauze hanteerden de mannen weer de schop. Het werd nu wel zwaar. Een paar teams in de buurt van de bomen hadden puur stuifzand. Het stof vloog in het rond. Om de beurt gingen de mannen het gat in. Na het eindsignaal bleken De Gelukzoekers diepste te zijn met 154 cm, tweede Brandweer-II 146 cm, derde Spritshz 143cm, vierde Grondboren (Andriaan Blom) 142 cm, vijfde Brandweer -I 141 cm, zesde Brommers Kieken 128 cm en zevende Op z’n Duits 123 cm.
De jury telde de resultaten van het Gatgraven en Biervatrollen bij elkaar op. De Gelukzoekers met teamleider Bertram Tiemessen waren de beste met 21 cm en wonnen daarmee De Gouden Schop-trofee 2013. Zij gaan ook dineren bij Eetcafe Zilven, tweede werd Spritshz met 16 punten (levensmiddelenmand Spar) en derde Brandweer II met 15 punten (vijf kratten bier Wijnhandel Vriezekolk). Na afloop was het nog een tijd gezellig verpozen op het terras bij De Brink met muziek van DJ David.
 

Lees ook

Kofferbakverkoop bij Kringloop de Waterlelie

LOENEN – Kringloop de Waterlelie houdt zondag 24 juni een kofferbakverkoop. De verkoop is van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.