Schijndodenhuisje (her)opend

VELP – Het schijndodenhuisje op de historische begraafplaats in Velp is zaterdag officieel heropend na een grondige restauratie. Het huisje uit 1874 werd vroeger gebruikt om mensen in te leggen waarvan men niet zeker wist of ze dood waren. Nu wordt dit oude schijndodenhuisje gebruikt als columbarium; een urnenmuur.

De begraafplaats aan de Reinaldstraat is in 1836 in gebruik genomen en is de oudste begraafplaats van de gemeente Rheden. Sinds eind 1982 wordt er niet meer begraven. De begraafplaats is een gemeentelijk monument. In 1874 is in opdracht van de Commissaris des Konings in Gelderland op de begraafplaats een schijndodenhuisje gebouwd. In de loop der jaren is het gebouwtje ernstig in verval geraakt. Met de restauratie in 2012 en 2013 is het unieke gebouwtje weer in de oude staat gebracht en wordt ingericht voor de plaatsing van urnen.
Zaterdag vierden vrijwilligers en donateurs dat het gebouwtje in ere is hersteld. Wethouder Ron König, die bij de opening aanwezig was, deelde mede dat leerlingen van groep zeven en acht van basisscholen in Velp binnenkort op bezoek mogen in het schijndodenhuisje op de begraafplaats. – Foto Han Uenk.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.