Home / Rheden / Duurzame woningen in Rheden in zes weken gebouwd

Duurzame woningen in Rheden in zes weken gebouwd

RHEDEN – De acht energieneutrale sociale huurwoningen die woningcorporatie Vivare in 2014 gaat bouwen aan de Scherpenhofseweg in Rheden zijn een stap dichterbij. Vivare ondertekende deze week met Bouwonderneming Ballast Nedam een ‘design & build overeenkomst’. Door gebruik te maken van een nieuwe techniek worden de woningen straks in ongeveer zes weken gebouwd.

‘Het aanbestedings- en ontwerpproces is met de ondertekening van deze overeenkomst afgerond’ aldus Karel Blom, directeur Vivare Projecten BV. ‘We zijn erg positief over het verloop van het proces van deze eigentijdse aanbesteding. In plaats van alles vooraf in een ontwerp uit te werken heeft Vivare de marktpartijen gevraagd haar kennis over energieneutraal bouwen in te zetten en met een ontwerp op de aanbesteding in te schrijven. Samen met de gemeente Rheden en omwonenden is dit proces doorlopen. We zijn trots op het ontwerp dat er nu ligt’.
In september dient Vivare de aanvraag voor de omgevingsvergunning in en start de Gemeente Rheden de bestemmingsplan-procedure op. Deze procedures duren ongeveer een half jaar. Als de vergunningen in maart 2014 afgegeven worden, kunnen de woningen (dankzij het conceptuele bouwsysteem) er in de zomer al staan. Deze woningen biedt Vivare straks aan via het reguliere verdeelsysteem Entree.

Ballast Nedam is met haar IQ-woning in Nederland koploper op het gebied van conceptuele bouwsystemen. Voor het bouwen betekent dit dat grote onderdelen van de woning in de fabriek gemaakt worden. Een woning is dan woonklaar in zes weken. Voordeel is dat het snel gaat, minder overlast voor de omgeving geeft en het een kwalitatief goede woning is.

Met deze pilot aan de Scherpenhofseweg wil Vivare ervaring opdoen met energieneutraal bouwen en verhuren. Vanaf 2020 zullen energieneutrale woningen de landelijke standaard zijn. Dit betekent voor de bouwsector en dus ook voor woningcorporaties een nieuwe uitdaging. Vivare is één van de eerste in de KAN-regio met het bouwen van energieneutrale sociale huurwoningen.

Foto:
De heer Olaf Senden van Ballast Nedam en Karel Blom van Vivare tekenen de ‘design en build overeenkomst’.

 

Lees ook

Automobiliste botst tegen boom

RHEDEN – Op de Groensestraat in Rheden is een automobiliste vorige week woensdag tegen een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.