Oliemolen in september volop te bezoeken

EERBEEK – De Eerbeekse Oliemolen is in september een aantal zaterdagen en zondag open voor publiek. Bezoekers zien de imposante draaiende molenstenen, maar ook is het fascinerend om te kijken hoe de verschillende raderen in elkaar overlopen. Er komt geen computer of elektriciteit aan te pas.

Zondag 8 september is de molen van 15.00 tot 18.00 uur geopend in verband met het Molenaarsbuffet, dat wordt gehouden bij naastgelegen Grand Café De Korenmlen. Tijdens de Nationale Monumentendagen op zaterdag 14 en zondag 15 september zijn belangstellenden tussen 11.00 en 17.00 uur welkom om kennis te nemen van het oliepersen. Tijdens de Bijenmarkt op zaterdag 28 september draait de molen al vanaf 10.00 uur, dan begint ook de markt. De molen is gratis te bezoeken.
De afgelopen maanden hebben velen uit de gemeente en de regio, maar ook vakantiegangers en passanten van de gelegenheid gebruik gemaakt om één van de weinige monumenten die Eerbeek telt nader te bekijken. Eigenaar Johan van Zadelhoff is tevreden over belangstelling in de afgelopen maanden. “Dit jaar hebben we voor het eerst in de vakantiemaanden juli en augustus de molen op de zaterdag en de zondag open gehad. Elke keer dat wij open waren, hebben ongeveer een kleine tweehonderd mensen zich laten informeren over het hoe en wat van de Eerbeekse oliemolen, de enige nog werkende bovenslag watermolen van ons land. Dat ‘extra open zijn’ hebben we kunnen bereiken omdat we de beschikking hadden over een aantal nieuwe molenaars en –gidsen. Ook hebben we de groepen 8 van de basisscholen in de gemeente uitgenodigd om de molen te bezichtigen. Verschillen scholen hebben daar gebruik van gemaakt en komen volgend jaar zeker terug”.
De Eerbeekse Oliemolen is al vanouds ingericht om oliehoudende zaden uit te persen. Zo werden beukennootjes geperst om de verkregen olie te gebruiken bij het bakken van pannenkoeken. Dat deed men ook met het zaad van de knolraap. De verkregen raapolie werd zowel als bakolie in de huishoudens als voor de verlichting gebruikt. Thans wordt lijnzaad geperst. Dat komt van het vlas dat geteeld wordt in onder andere Zeeland. De verkregen lijnzaadolie vindt gretig aftrek voor bijvoorbeeld als onderhoudsmiddel voor houten tuinmeubelen, kwastenreiniging, winterhanden en het verkrijgen van een mooie vacht bij huisdieren.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.