Charlotte over haar rol in Spijt!

DIEREN – Het is misschien wel de droom van ieder tienermeisje: actrice worden. Voor Charlotte Bakker (17) uit Dieren werd die droom een klein beetje werkelijkheid toen ze gecast werd voor de film Spijt!, een verfilming van het boek van Carry Slee. Sinds 20 juni in de bioscoop en al bijna 400.000 bezoekers getrokken. De film gaat over pesten.

Sanne, de rol van Charlotte, en haar maatjes Justin en Remco vinden iedere dag wel iets om Jochem mee te pesten. Ze heeft het zelf niet makkelijk thuis, maar ze wil niet dat klassenleraar Tino zich met haar bemoeit. De klassenleraar is veel te druk met populair doen voor de tieners en grijpt niet in als Jochem gepest wordt. Klasgenoot David ergert zich hieraan, maar durft er zelf ook niks van te zeggen.
“Het was heel heftig om deze rol (als pester) te spelen, maar tegelijkertijd ook zo leuk! Je doet en zegt dingen die je normaal gesproken nooit zou doen. Banden lek prikken bijvoorbeeld. Met Stefan, die de rol van Jochem speelde, had ik een hele goede band. Dat scheelde denk ik wel met het acteren. En van de ‘profs’ kreeg ik hele goede tips. Dat was erg fijn. Het was een leuk team en een hele fijne regisseur (Dave Schram)”, vertelt Charlotte enthousiast. Zoenen in de film kwam niet aan bod. “Niemand wilde met me zoenen, zo gemeen was ik.”

De filmregisseur wilde met Spijt! nieuw talent binnenhalen. Charlotte werd gecast en deed een blinde auditie. “Ze wist niet voor welke rol ze auditie deed”, vertelt de moeder van Charlotte. Twee jaar daarvoor had Charlotte het boek van Carry Slee gelezen. “De rol van Sanne vond ik heel gaaf en het was dan ook zo cool dat ik die rol mocht doen.” Het heftige onderwerp pesten in de film Spijt! raakt de tiener wel, maar ze heeft er ook een hele duidelijke visie over: “Een tip om niet gepest te worden is er niet. Het is wel heel belangrijk dat de gene die gepest wordt er met iemand over praat. Pesters zijn vaak zelf bang om gepest te worden. Het komt voort uit onzekerheid, meestal.” Haar moeder is alleen maar heel trots. “Het is een fantastische ervaring voor haar. Dat is toch geweldig!”

“Ik had nooit gedacht dat het zo groot zou worden. Ik zat wel bij theaterclubjes, maar opeens zat ik in de film”, vertelt Charlotte. Samen met onder andere Menno uit GTST, Edo Brunner en andere jonge talenten maakte ze de film. “Het filmen zelf duurde drie maanden. Ik had veertien draaidagen. Het was echt een droom die uit kwam”, straalt ze. Maar Charlotte staat er verder heel nuchter in. “Als het lukt om door te breken, is dat natuurlijk fantastisch, maar als dat niet zo is dan is het ook goed.” Na Havo 5 gaat ze hoogstwaarschijnlijk ook niet naar de theaterschool of de filmacademie. “Ik weet het nog niet, misschien ga ik wel reizen.”

Superberoemd is ze nog niet, maar herkend wordt ze wel degelijk. “Ik hoor vaak mensen zeggen: hè, dat is dat meisje van die film. En ik heb al één fan. Echt heel raar”, lacht Charlotte. “Een meisje van negen kwam aan de deur en wilde graag een handtekening van me. Ook stelde ze een paar vragen en tot slot vroeg ze of ze nog een handtekening mocht voor haar vriendin. Heel grappig vond ik het.” Ook haar Twitter-account ontplofte. “Ineens had ik vet veel volgers en begonnen mensen me te tweeten. Maar zo bijzonder is het toch eigenlijk allemaal niet?” vraagt ze zich af.
Toch maakt ze bijzondere dingen mee, na het uitkomen van de film. “Bij een Meet and Great ontmoette ik een klein meisje die heel hard begon te huilen toen ze me zag, en rende weg. Later kwam ze wel terug om een handtekening te halen. Ik weet nog steeds niet of ze moest huilen omdat ze dacht dat ik echt de gemene Sanne was, of gewoon omdat ze het spannend vond om me te zien.”
De film Spijt! Wordt in oktober op Curaçao promoot. “Een deel van de cast mag mee. Ik ook, maar ik hoop dat het te regelen is met school. Zelf heeft ze de film zes keer teruggezien. “Het is heel raar om jezelf zo groot in de bioscoop te zien. En vooral mijn stem vind ik vreselijk om te horen. Maar het is nu wel leuk om het elke keer terug te zien. Je let toch steeds weer op andere dingen.”
Het avontuur komt beetje bij beetje ten einde. Volgende week start Charlotte met de eerste week in Havo 5. Ze werkt en hockeyt fanatiek. Dus tijd voor theater heeft ze dit jaar even niet. “Maar wie weet. Nu film Spijt! op mijn CV staat, word ik bij veel meer castingbureaus aangenomen.” – Foto Lotte Bienias.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.