Behoud historisch erfgoed

REGIO – De gemeente Rheden heeft in de afgelopen tijd de kazematten en bunkers die de gemeente bezit in kaart gebracht. Het bijzondere van dit historische erfgoed is dat het in de gemeente Rheden gaat om drie typen bunkers. “Ze zijn allen gebouwd met een ander doel”, vertelt Gerard Baas uit Ellecom, met grote belangstelling voor de periode ’40 – ’45. De gemeente bezit bunkers die voor 1940 zijn gebouwd, die tussen ’40 en ’45 zijn gebouwd en die na ’45 zijn gebouwd. De restanten daarvan zijn nu door de gemeente in beeld gebracht. “Hoeveel het er precies zijn, weet ik niet”, vertelt Baas. De gemeente vindt het erg belangrijk dat dit cultuurhistorische erfgoed in stand gehouden wordt. “In 1996 heeft het leger de kazematten afgestoten en sindsdien is niet bekend wie de eigenaar is.” Baas weet te vertellen dat de stichting IJssellandschap in Olst zich bezighoudt met het behoud van de IJssellinie rond Olst. "Zij hebben ervaring in het opknappen van bunkers en kanonnen. Op een symposium wisten deskundigen van Rijkswaterstaat en het leger daar veel over te vertellen.” Nu is het de bedoeling dat in de gemeente ook een dergelijke stichting komt, of in ieder geval een groep vrijwilligers die zich voor dit historische erfgoed wil inzetten. “Mensen die geïnteresseerd zijn in dit erfgoed, ideeën hebben voor bijvoorbeeld een toeristische route of technische mensen die hun steentje bij willen dragen, laat het de gemeente weten.” July Rosette houdt zich bezig met het behoud van erfgoed in de gemeente Rheden. Zij is te bereiken op tel. 026 – 4976437.

Foto: De kazemat in de Oude IJssel richting Doesburg dreigt onder water te komen. Het zou fantastisch zijn als deze behouden kan worden. – Foto Wencel Maresch.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.