Wolf is volgens Peter Dorland ook in Loenen

LOENEN – Peter Dorland van de Imbosweg in Loenen weet het haast zeker dat een wolf onlangs ook hier in deze omgeving actief is geweest. Hij hoorde van de dode wolf in Luttelgeest. Men plaatste grote vraagtekens of de wolf hier wel geleefd had. Inmiddels hebben onderzoeken bevestigd dat de wolf in die regio heeft geleefd. Dorland heeft bewijzen dat de wolf kort geleden ook in de omgeving van Loenen heeft geleefd.

Twee jaar achtereen heeft hij een wolf bij zijn woning bij Groenouwe – hoog aan de Imbosweg – getraceerd. In februari 2012 meende hij ook aanwijzingen te hebben dat er een wolf was. Hij hoorde toen ook van de slachting die een wolf had aangericht bij een groep rammen van de Loenense schapenkudde in de Loenermark. Tot tweemaal toe doodde de wolf toen een schaap. Opengereten kadavers werden gevonden. Geldersch Landschap wilde van de aanwezigheid van een wolf echter niks weten en deed het af met wilde honden. Volgens Dorland was dit evenwel zeker het werk van een zwervende wolf.

Dit jaar zag Dorland in februari weer sporen van een wolf (foto). Omdat het verschillende keren sneeuwde, kon hij sporen volgen van het dier. Hij vergeleek de voetsporen van de wolf met die van een hond en kon duidelijk het verschil zien. De wolf kwam af op de woning, mogelijk door lucht uit de container of andere geuren. Dorland meldde dit toen bij de deskundigen, maar wist hen niet te overtuigen.
Later miste hij vaak potten pindakaas en vetpotten. “Vossen of dassen nemen die zeker niet mee”, zegt Dorland. “Hij (de wolf, red.) heeft er al verscheidene meegenomen. Ik weet haast zeker dat het een wolf was, zoals vorig jaar. De wolf struint hier rond in de winter als er minder voedsel is. Hij komt vanuit Duitsland hier naar toe, omdat hier meer te halen is. Doordat rasters verdwenen en er wildviaducten kwamen is in deze omgeving ook veel meer wild te zien. We hebben nog nooit hier zoveel wilde varkens, reeën en edelherten gezien.”

Het blijkt dat wolven ’s nachts grote afstanden afleggen. Soms wel meer dan 50 km. Dorland is er dan ook van overtuigd dat het aantal wolven snel gaat toenemen. Over tien jaar lopen er volgens hem roedels rond, die mogelijk de vossenstand wat kunnen temmen. Dat een wolf af en toe een schaap pakt vindt hij niet erg, daar kan een vergoedingsregeling voor getroffen worden.
Dorland gaat het in de komende winter anders aanpakken: “Ik ga op de plekken waar ik vorig jaar de sporen heb gevonden camera’s ophangen. Dan kan ik eindelijk bewijzen dat ik gelijk heb.”

Foto:
In dit bos bij Groenouwe en Loenermark struinde de wolf volgens Peter Dorland in februari rond

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.