Gezellig oogstfeest

LOENEN – Boer Anton Klomp glunderde toen hij op het korenveld liep. Het weer was zondag perfect voor het oogsten van de rogge in de Loenense enk. Enkele dagen veel zonneschijn was gunstig voor het rijpen van het graan. Voor het maaien op de jaarlijkse Oogstfeestdag van Natuurmonumenten kreeg Klomp weer de medewerking van de mannen van de Dörsclub Lieren. Zware tractoren gaven aandrijving voor de graanmaaiers die de rogge in bossen op het veld deponeerden. Even later werden de bossen (garfen) opgeladen en naar de zorgboerderij De Groote Modderkolk gebracht.

Volgens Klomp, die de weide- en akkerlanden beheert van Natuurmonumenten, stond de rogge er prima bij. Er was gekozen voor een nieuw ras; rogge die niet zo hoog wordt en daarom ook niet zo snel bij noodweer omslaat. Er is bewust gekozen voor een schrale bemesting met wat stalmest, zodat ook de bekende korenbloemen en papavers hier weer een kans krijgen. Dit jaar waren ze alle veelvuldig in het koren te zien. In het koren was ook veel de windhalm, een grassoort, te zien. Die komen niet voor op de korenvelden bij de boeren.

Het gemaaide graan ging op platte wagens. Helaas moest in het begin de vracht weer worden afgeladen, omdat iemand zijn bril was kwijt geraakt tijdens het pakken met de bossen. De bril werd weer gevonden. De wagen werd getrokken door zware Belgische paarden (Belsen). Bij de Groote Modderkolk waren twaalf dieren van dit ras te zien, die voor allerlei activiteiten werden ingezet. Aardig was ook de demonstratie met de mallejan om een zware boomstam te vervoeren. Ook waren er behendigheidwedstrijden.

Het dorsen van het graan trok veel bekijks. De oude dorsmolen die in 1934 was gemaakt bij de Apeldoornse Machinefabriek werd aangedreven door een oude Lanz Buldog. De mannen hadden voorop de molen een bord aangebracht met de tekst: “Graan is ons brood, maar ook voor bier!” Dit met een knipoog naar de organisatie dat hard werken dorstig maakt.
Zowel in de Loenense enk als bij de Groote Modderkolk was het een gezellige drukte. In de boomgaard met hoogstammenbomen van oude appel-, peren- en pruimrassen, die allemaal een rijke oogst te zien gaven, was van alles te doen. Er kon gebakken en gebraden worden. Een kalf knuffelen, bijen bekijken, een beeldhouwer aan het werk zien en nog veel meer. Het was heerlijk vertoeven onder de bomen.
In het weiland stonden een aantal oude trekkers en stationaire motoren. Ook meubels die in eigen timmerwerkplaats worden gemaakt. Op de pony’s kon een rit gemaakt worden.
 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.