Home / Dieren / CDA pleit voor extra geld voor Dierense sluis

CDA pleit voor extra geld voor Dierense sluis

DIEREN – De Rhedense CDA-fractie wil het mogelijk maken dat plezierboten vanaf de IJssel weer het Apeldoorns Kanaal op kunnen varen, via de Dierense sluis, en ook hun boot aan kunnen leggen in het kanaal. Tenminste, in het eerste deel van de vaarweg.

Dit is op dit moment allemaal niet mogelijk. Volgens het CDA in Rheden is het echter mogelijk voor het project van de Dierense sluis, subsidie aan te vragen bij de provincie en de partij vraagt het college van Rheden dit ook te doen.
De provincie heeft namelijk een nieuw fonds waar aanspraak op gemaakt kan worden voor extra investeringen. Het college wil hier echter op dit moment nog geen beslissing over nemen, omdat ze nog geen zicht heeft op de criteria waaraan een dergelijk project moet voldoen. Wel heeft het college schriftelijk vragen van het CDA beantwoord. Zodra deze criteria duidelijk zijn, stuurt het college een lijst met projecten naar de raad.

De sluis gaat in elk geval wel gerenoveerd worden. De sluis lekt en hiervoor heeft het Waterschap al een bedrag van 1,2 miljoen euro beschikbaar gesteld om dit te repareren. Na deze reparatie is het nog niet mogelijk om met schepen door de sluis te gaan. Hiervoor is namelijk nog eens een miljoen euro nodig, om ook de tweede deur te repareren en de installaties weer te kunnen gebruiken. “Wij moeten zorgen dat geen kanaalwater meer weglekt, maar het is een gemiste kans als het geld dat daarvoor is gereserveerd niet toegevoegd wordt aan het budget voor een grotere opknapbeurt”, aldus Victor Doorn van het Waterschap Vallei & Veluwe.

Door werk met werk te maken kan de sluis dan ook weer passeerbaar worden gemaakt voor de recreatieve scheepvaart. Boven de sluis – de sluiskolk, tussen sluis en spoorbrug – zou dan een passantenhaven worden aangelegd. Het gebied rond de sluis zou vervolgens kunnen worden ontwikkeld tot een toeristische trekpleister.
De totale kosten voor het passeerbaar maken van de sluis voor de recreatietoervaart en historische schepen, zijn begroot op € 2,2 miljoen. Hiervan neemt het Waterschap Vallei & Veluwe zoals gezegd 1,2 miljoen voor zijn rekening. De gemeente Rheden heeft in 2012 het project voor subsidie aangemeld bij de Stadregio Arnhem-Nijmegen. Dat had als resultaat, dat er € 500.000 als subsidie beschikbaar werd gesteld voor dit project, mits de gemeente Rheden als cofinanciering ook 5 ton zou bijdragen.
Sinds een half jaar is de gemeente Rheden naarstig op zoek naar co-financiers, tot op heden met weinig resultaat. Van gemeentewege kan € 100.000 beschikbaar worden gesteld, zodat er een tekort is van € 400.000.
 

Lees ook

Grootse theaterdienst

DIEREN – Wat gebeurt er als je één genereuze generaal, twee stoere soldaten, twee invloedrijke …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.