Home / Loenen / Pony’s en paardenmarkt in trek

Pony’s en paardenmarkt in trek

LOENEN – De handelaren op de Loenense Pony’s en paardenjaarmarkt zijn te herkennen aan de wandelstok die ze bij zich hebben. De mannen staan in de buurt van hun aangevoerde dieren en proberen die voor een geschikte prijs aan de man of vrouw te brengen. Jaarlijks wordt dit overigens moeilijker, want de handel in deze dieren wordt minder. Internet speelt hier volgens de handelaren een grote rol in. Op de bekende sites worden heel veel dieren aangeboden. Toch was er maandagmorgen in Loenen nog heel wat te bekijken. Voor het merendeel pony’s in alle maten en kleuren, maar ook enkele ezels. Het publiek vond het prachtig.

Wim van de Hel uit Beekbergen liep rond over de markt en zocht een pony voor zijn kleindochter. Het moest een lief en betrouwbaar dier zijn. Hij liep keurend rond. Zijn schoondochter had graag een IJslandse pony, maar die komen zelden op de paardenmarkten.
Handelaar Joop Huisman uit Klarenbeek was maandagmorgen even over vier uur weer de eerste op de markt. Hij maakt er een sport van om als allereerste op de markt te verschijnen met zijn pony’s. Tegen zeven uur had hij ze verkocht voor een goede prijs. Volgens Huisman blijven de prijzen voor de pony’s echter gemiddeld wel slecht. Vaak krijgt men het dekgeld zelfs niet terug. Het verplichte chippen kost ook nog eens dertig euro. Huisman: “Voor een mooie pony kun je nog wel een goede prijs krijgen, maar de kopers worden steeds kritischer. Sommigen kopen zelf een hengstje die voor een zacht prijsje te koop is, om de kosten te besparen. Vooral de hengstveulens brengen maar weinig op”.

Uit Apeldoorn komt de 82-jarige fokker/handelaar Aalt ten Have. Zijn gezondheid wordt minder maar kost wat kost wil hij een paar uur naar de Loenense markt. Hij loopt rond over de markt. Als dier en prijs hem goed lijken probeert hij een deal te maken. Ten Have kan ook alles vertellen over een bijzonder paardje dat aangevoerd werd door een handelaar uit Barneveld. Het was een kruising van een zebra en een fjordpony. Het dier heeft de bruine kleur van de fjord en de strepen van de zebra. Ten Have: “Zo’n kruising (paring) moet spontaan gebeuren. Als de dieren bij elkaar in de buurt leven kan dit soms gebeuren. Meestal is zo’n veulen dat hieruit geboren wordt niet vruchtpaar, maar het blijft wel een erg mooi dier om te zien”.
Ten Have gaat door zolang het nog enigszins kan. Pony’s zijn z’n lust en leven. “Jammer dat het met mijn gezondheid steeds wat minder wordt. Helaas voelt geen van mijn vier zonen iets voor de paardenhandel. Ze zitten in de autohandel, hebben ze veel minder werk mee, zeggen ze”.

Op de Loenense markt werden flink wat dieren verkocht. Een dierenarts was hierbij aanwezig om toe te zien dat alles volgens de regels verloopt.
De kinderen die met hun ouders meekwamen naar de markt konden niet genoeg krijgen van de jonge konijntjes, cavia’s en andere dieren in de kleinveehal. De diertjes werden door hen vertroeteld. De kinderen zeurden bij hun ouders om een konijntje of cavia te kopen.

Op de grote braderie in het centrum van het dorp was het deze dag weer gezellig druk. Vooral rond het middaguur was er op sommige plekken geen doorkomen aan. Het bestuur van de stichting Loenense Pony’s en paardenjaarmarkt had gezorgd voor een grote verscheidenheid op de braderie. Verschillende verenigingen proberen met een kraam hun kas te spekken. Een aantal aanwonenden probeerden ook een slaatje uit de markt te slaan met aanbieding van overtollig speelgoed, spelletjes en spulletjes. Gezellige muziek was er op drie plekken en het optreden van het Matrozenkoor uit Apeldoorn.
Op een de weide bij de Brink was weer een kofferbakmarkt. Velen kwamen met de auto naar deze plek om de rommelmarktspullen te verkopen. Er werd veel verkocht.
 

Lees ook

Kofferbakverkoop bij Kringloop de Waterlelie

LOENEN – Kringloop de Waterlelie houdt zondag 24 juni een kofferbakverkoop. De verkoop is van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.