Home / Rheden / Handen uit de mouwen op vakantie

Handen uit de mouwen op vakantie

RHEDEN – Voor de meeste mensen betekent vakantie zon, zee en strand. Niet voor de groep die momenteel vakantie viert op landgoed Heuven bij het Bezoekerscentrum in Rheden. Deze mensen, jong en oud, steken iedere dag de handen uit de mouwen en dragen zo een steentje bij aan het onderhoud van de natuur. Dit doen zij met een werkvakantie via de stichting Vobula.

Naomi is net negen geworden en ter ere van haar wordt tijdens de koffie gezongen en taart uitgedeeld. Het is haar negende verjaardag op een Vobula-kamp en dit jaar kiest ze voor een heel speciaal feestje: een rondje door het bos met de boswachter. Ze is één van de kinderen die jaarlijks met hun ouders vakantie vieren op een werkkamp en langzaamaan vergroeid raken met de natuur. Veel van de mensen die deze weken op Heuven verblijven, gaan al van jongs af aan naar kampen.

Dit jaar zijn er 54 deelnemers, waarvan 11 kinderen, plus twee honden die hun beste beentje voorzetten op de Veluwezoom. ’s Ochtends om acht uur staan alle deelnemers klaar voor de briefing van de dag. In groepjes gaan ze aan de slag met diverse klussen in het bos. “Dit jaar zijn we onder andere bezig met het opschonen van de holle weg, het uitgraven van een modderpoel, schoonmaken van wildroosters en het vrijmaken van een grote linde”, vertelt Peter Kool van Natuurmonumenten. Samen met zijn collega Berry Lamberts is hij al jaren betrokken bij werkvakanties op de Veluwezoom. “Wij zoeken werkzaamheden en regelen materiaal. Er is genoeg te doen, vooral klusjes waar we zelf niet aan toe komen. Het werk voor de vrijwilligers moet leuk zijn en af kunnen komen in de twee weken dat de groep hier verblijft. De deelnemers moeten resultaat zien van hun werk.”

Kees Hasenaar en John Nieuwendyk zijn de kampleiders, zij organiseren alle werkzaamheden vanuit de stichting Vobula. Dit doen zij al jaren samen en hebben in de loop der jaren de meest uiteenlopende mensen langs zien komen. “Studenten, docenten, dominees, professors, vrachtwagenchauffeurs, timmermannen, iedereen doet mee. De groep is heel hecht en welke achtergrond mensen hebben, doet er niet toe. We hadden eens vier medisch specialisten in het kamp, maar dat wisten we eigenlijk niet tot er een ongelukje gebeurde.”
Ook dit jaar zijn er mensen van heel verschillende pluimage naar Rheden gekomen. Zo zijn er drie broers die vroeger met hun ouders op werkvakantie gingen, nu voor studie en werk zijn uitgewaaid over het hele land, maar eens per jaar samen twee weken in de natuur werken. Er is iemand uit Arnhem, die bewust zocht naar een werkvakantie in de buurt, een man die herstellende is van een herseninfarct en dolgelukkig is dat hij weer actief kan zijn en een ouder echtpaar van rond de zeventig dat niet onderdoet voor de rest. “Wij doen dit al 37 jaar. Onze kinderen gingen altijd mee, onze dochter heeft er zelfs een relatie aan overgehouden.” De kinderen werken overigens niet mee op de kampen, maar spelen ondertussen lekker in het bos en dragen bij aan de groepssfeer. ’s Middags en ’s avonds is iedereen vrij en verandert het werkkamp in een gewone camping.
Ondanks de verschillende achtergronden en leeftijden kan iedereen met elkaar overweg. “Je leert elkaar goed kennen tijdens het werk, maar het kampvuur is de bindende factor”, vertelt kampleider John. “s Avonds komen we met zijn allen bij elkaar en is het hartstikke gezellig.”

Daar zijn Eline, Karlijn, Inge en Dominique het mee eens. Zij zijn deze ochtend bezig met het vrijmaken van de stam van een prachtige grote linde. Het is hard werken, maar de dames genieten. Dominique, dochter van kampleider John, gaat al vanaf kleins af aan mee op werkvakantie, maar heeft het nog steeds naar haar zin. “Ze kijkt vijftig weken van het jaar uit naar twee weken vakantie”, lacht haar vader en Dominique beaamt dat. De andere drie meiden zijn hier voor het eerst. Ze volgen samen de opleiding Bos- en Natuurbeheer bij Van Hall Larenstein in Velp. Karlijn: “Ik probeer al een paar jaar mensen mee te krijgen op werkvakantie, maar niemand wilde ooit. Inge en Eline eindelijk wel en het is hartstikke leuk.” “Daarbij is het ook nog eens heel handig voor onze opleiding”, vindt Eline. “We leren in onze studie meer over de theoretische kant, maar het is ook handig om te zien hoe het werk in de praktijk gaat.” Verder hebben de drie het vooral gezellig, ook aan het kampvuur. En ook voor de dames geldt: ’s avonds een vent, ’s ochtends een vent. Want ook als zij tot kwart voor twee aan het kampvuur hebben gezeten, staan ze om zeven uur naast de tent voor een nieuwe dag werken in de natuur.

www.vobula.nl
 

Lees ook

Automobiliste botst tegen boom

RHEDEN – Op de Groensestraat in Rheden is een automobiliste vorige week woensdag tegen een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.