Zestig jaar getrouwd

EERBEEK – Bij hun trouwdag en al hun jubilea hadden ze mooi weer. En ook op hun zestigjarige huwelijksverjaardag konden Jennie en Harm ter Velde – Nieuwland genieten van een heerlijk zonnetje. Loco-burgemeester Frans Bruning kwam donderdag langs om hen te feliciteren.

Zij werd geboren aan de Meengatstraat in Brummen en woonde lang in Oeken, hij blijft altijd een Loenenaar in hart en nieren. Toch woonde het echtpaar Ter Velde het grootste deel van hun getrouwde leven in Hall. Aan de Slatweg kochten ze voor 1200 gulden een stukje grond, waar de vader van Jennie, aannemer van beroep, een woning voor hen bouwde. In dit huis werd hun dochter geboren. Inmiddels heeft het stel een kleinzoon en achterkleinkind.

Harm en Jennie leerde elkaar kennen tijdens een dansavond bij zaal Schotpoort in Eerbeek. “Ze wou me hebben”, lacht Harm. “We hadden elkaar een week daarvoor al gezien bij het dansen in Loenen, een week later sloeg de vonk over”, weet Jennie nog heel goed. Al snel kreeg het stel verkering, maar een bruiloft moest nog even wachten. Harm moest eerst in dienst en werd gelegerd in Scheveningen. Eens per maand had hij 48 uur verlof en in die tijd ging hij met de trein op en neer naar de Veluwe.
Toen de dienstplicht eenmaal was vervuld, werkte Harm ter Velde veertig jaar bij De Zeeuw in Eerbeek. Jennie was na haar schooltijd dienstmeisje bij meester Nijhof, maar ging later studeren. Ze ging naar de modevakschool in Zutphen en behaalde haar diploma in Utrecht. Daarna ging ze als naaister aan de slag. “Ik deed veel herstelwerk, maar maakte ook kleding. Ook mijn eigen trouwjurk heb ik gemaakt. Hij was cyclaam, dat vond ik mooi. Later heb ik de jurk korter gemaakt en nog gewoon gedragen”, vertelt ze trots.

Op de fiets legde het paar vele kilometers af, maar dat gaat helaas niet meer. “Mijn knie is wat slecht en ik durf er niet meer op te vertrouwen”, vertelt Harm. Jennie vindt het jammer dat ze niet meer met haar man kan fietsen, maar stapt zelf nog regelmatig op het stalen ros. “Boodschappen doen, maar ook naar de zang en de gym in Hall. Als het weer het maar enigszins toelaat, ga ik op de fiets”, vertelt ze. “Dat vind ik heerlijk.” Meneer ter Velde is nog regelmatig in Loenen te vinden, eens per week gaat hij lekker een avondje biljarten. Voor de gezelligheid, maar toch ook wel om te winnen. Autorijden kan hij nog prima, dus hij komt overal waar hij zijn wil.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.