Loenen gekozen als energiekste dorp van Apeldoorn

LOENEN – De gemeente Apeldoorn heeft in februari een wedstrijd uitgeschreven tussen de dorpen om Apeldoorn, wie het beste plan heeft om zijn dorp energie neutraal te maken. In Loenen hebben een aantal enthousiaste vrijwilligers samen met de Dorpsraad met veel succes deze uitdaging opgepakt. Loenen werd winnaar!

Maandagavond 15 juli was de finale van de competitie Energieke Dorpen tussen dorpen in Apeldoorn. De genomineerde teams uit Beekbergen, Radio Kootwijk en Loenen presenteerden hun plan voor een volle, enthousiaste zaal in Werkgebouw Zuid. Juryvoorzitter Olaf Prinsen maakte na juryberaad bekend dat Loenen het beste plan had. Het winnende team verdient de helft van het investeringsbedrag met een maximum van twee ton!

In het plan wordt als stip aan de horizon de energie-toekomst van Loenen in drie fases van 2013 naar 2050 beschreven en de rol van de Loenense inzending daarin. Vooral de oprichting van een revolverend fonds, het Loenens Transitie Fonds (LTF), zal een belangrijke (financiële) aanjager gaan worden. Maar daarbovenop wordt een brede structuur gecreëerd om de overgang naar energie-neutraliteit te versnellen. De Loenense plannen omvatten onder andere een bewustwordingsprogramma via een themajaar op de Loenense basisscholen, en demonstraties van duurzame energie bij de Middelste Molen.

Om de kennis over mogelijkheden tot energie-verbeteringen gemakkelijk beschikbaar te maken voor Loenenaren, komt er een energie-loket over technische mogelijkheden en de kosten van isolatie en duurzame opwekking zoals zonnepanelen. Om mensen op een ludieke manier te activeren tot het daadwerkelijk nemen van maatregelen is ook een energie-besparingswedstrijd bedacht.

Deze prestigieuze prijs van 200.000 euro zal in eerste instantie geïnvesteerd worden in circa 28 zonnepaneel-projecten, 18 isolatie- en andere energie-besparings-projecten in zo’n 45 gebouwen. Met deze maatregelen ziet Loenen kans om jaarlijks 150.000m3 gas te besparen, 160kWp aan zonnepanelen en 4 kW waterkracht te installeren en circa 175.000 kWh duurzame elektriciteit op te wekken. Genoeg voor meer dan 100 huishoudens.

Geïnteresseerde Loenenaren kunnen zich melden bij de voorzitter van het project, andre.zeijseink@gmail.com, 055-5052947.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.