Home / Hoenderloo / Zeldzame kraamkolonie bosvleermuis in Hoge Veluwe

Zeldzame kraamkolonie bosvleermuis in Hoge Veluwe

HOENDERLOO – Afgelopen weekend zijn in Het Nationale Park De Hoge Veluwe een zwangere en een jonge bosvleermuis gesignaleerd. Daarmee is de kans zeer groot dat er een kolonie van dit zeldzame zoogdier in het Park verblijft. Zwangere bosvleermuizen leven namelijk in een kraamkolonie. Tot nog toe was alleen een kolonie in Zuid-Limburg en Enschede bekend.

Dit bevestigt Jan Hovenkamp van de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie (NJN), die tien dagen in het Park verblijft voor een inventarisatie van de vleermuizen. Dit zoogdier is in Nederland beschermd en mag maar door een beperkt aantal personen worden gevangen voor een inventarisatie. Hovenkamp is daar een van. “Elke nacht gaan we naar twee verschillende locaties in het Park en hangen een speciaal net op. Zaterdag vingen wij een zwangere bosvleermuis en gister een jonge. Het feit dat er een zwanger vrouwtje is, geeft aan dat er meerdere zijn. Ook kunnen we aannemen dat de kolonie hier in het Park verblijft, omdat vleermuizen uit een kraamkolonie niet verder vliegen dan vijf kilometer. De beestjes hebben het hier dus kennelijk naar hun zin,” aldus Hovenkamp. De vleermuizen worden direct na de vangst en de inventarisatie vrijgelaten.
De zwangere bosvleermuis zorgde in het kamp voor opwinding. Het is voor het eerst dat wordt aangetoond dat de bosvleermuis zich ook buiten Zuid-Limburg en Enschede voortplant. Vorig jaar is een keer een mannetje op de Veluwe gezien. Mannetjes leven echter solitair en vliegen grotere afstanden.
Naast de bosvleermuis is ook een kolonie franjestaartvleermuizen gevonden in het Park. Deze soort wordt in de winter vaak in Gelderland gezien maar tot nu toe is vrij onbekend waar ze in de zomer verblijft.
 

Lees ook

Nieuw IKC heet Hei & Bos

HOENDERLOO – Tijdens een heel drukke eerste open dag zaterdagmiddag van het nieuwe integrale kindcentrum …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.