Reza Sarabi start na vijftien jaar en dertig banen verder zijn eigen zaak

DIEREN – Reza Sarabi (41) uit Dieren, oorspronkelijk uit Afghanistan, werkt sinds begin juni in zijn eigen kledingreparatiezaak aan de Wilhelminaweg in Dieren. “Ik woon sinds 1998 in Nederland”, vertelt Reza. “Ik moest wel op zoek naar een veilige plek, minder oorlog.”

Alle tijd dat hij in Nederland is, wilde hij werken. Dat deed hij ook. “Ik kreeg nergens een vast contract. Productiewerk is te zwaar voor me. Dat ben ik nooit gewend. Mijn lichaam is daar niet geschikt voor”, legt hij uit. Ook brak hij een keer zijn voet, waardoor hij ook niet kon werken. Zijn laatste baan, bij Ubbink in Doesburg beviel hem goed. “Dat was montagewerk. Daar ben ik goed in. Ze waren helemaal tevreden over me. Maar helaas, door de crisis, konden ze me geen vast contract aanbieden.” Wel kreeg hij te horen dat als ze weer mensen nodig zouden hebben, ze hem zouden bellen. Maar voor Reza was het genoeg. “Ik wil een nieuw leven beginnen. Sinds ik in Nederland ben, heb ik 30 banen gehad, maar ik krijg nergens een vast contract.”
Toen Reza in Pakistan woonde, is hij na zijn middelbare school meteen gaan werken in de kledingbranche. Kleding maken en repareren kan de Afghaan zeker. Een kennis van hem in Nijmegen heeft sinds een paar jaar ook een kledingreparatiezaak in Nijmegen. “Ik wist niet goed hoe ik moest beginnen, maar hij heeft me een beetje geholpen. Ik geef niet zomaar op. Ik ken vier mensen die ook een kledingreparatiezaak zijn begonnen en dat draait goed. Ik hoop dat het bij mij ook gaat lopen.” In de winkel in Dieren staan diverse naaimachines voor ieder materiaal. Met 230 kleuren draad en 200 kleuren draad voor dikkere stoffen als spijkerstof en leer kan Reza aan alle wensen van de klant voldoen. ‘Uw kleren passen weer’ is het motto. Bij Reza kan eenieder terecht voor de reparatie van alle kleding van stof, bont en leer, nieuwe voering in de zakken, elastiek of ritssluiting, het nauwer, wijder, korter of langer maken van kleding, het aanpassen van het model aan de nieuwe mode, maar ook voor gordijnen en vitrage, kussens, tassen, slaapzakken en stoppage helpt Reza u graag.
De kledingmaker zit niet bij de pakken neer. “Tot vorig jaar wou ik heel graag terug. Ik had zoveel heimwee. Ik ben hier helemaal alleen en voel me vaak heel eenzaam.” Maar het is voor tachtig procent zeker dat hij niet levend terug kan keren. “Sinds Amerika zich met de oorlog heeft bemoeid is het allemaal erger geworden”, is zijn mening. “Het probleem verspreidt zich ook naar Pakisatn. Ik ben Hazara, een etnische bevolking, die meteen herkend wordt. Het gaat om ‘target-killing’. Zodra onze gezichten gezien worden (die zijn duidelijk te herkennen, neigen een beetje naar Aziaten), worden we neergeschoten. Dat is ook echt de enige reden waarom ik niet terug ga en hier in Nederland een bestaan op wil bouwen.” Reza is eenzaam, heeft het niet makkelijk, maar hij geeft niet op.
Kleding stuk? Moet die broek toch iets korter? Reza helpt u, Wilhelminastraat 13, tel. 0313 – 785327 of 06 – 17310166.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.