Machines tonen power

KLARENBEEK – De lucht in de buurt van de Woudweg in Klarenbeek was zaterdag vaak gevuld met zwarte wolken. Niet spreekwoordelijk, maar letterlijk. Uit de pijpen van de zware trekkers in de sportklasse spoot de zwarte rook de lucht in tijdens een spectaculaire trekkertrek.

In korte tijd moeten de superdure machines de slepwagen van start naar finish brengen. Dit gaat in een moordend tempo. Er was veel publiek op de been. Vooral bij jongeren is dit evenement in trek. De familie Havekes had zich langs de lijn op een wagen geïnstalleerd (Het Havekes Gat) met oude bankstellen en was vaak duidelijk toeterend aanwezig om de favoriete rijders aan te moedigen.
Het is ieder jaar een grote klus voor de Stichting Trekker Trek in Klarenbeek om de organisatie rond te krijgen voor de wedstrijden. Het bestuur heeft nu de beschikking over een groot weiland aan de Lokaalweg, dat geschikt is voor dit evenement. Marhe Bestrating heeft dit beschikbaar gesteld en er is een kleibaan aangelegd, die nu in perfecte staat was. Een grote verbetering was ook de nieuwe slepwagen met een goed leesbare aantal meters. Nieuw was ook de methode om het veld na iedere rit weer te egaliseren en tegelijk wat te besproeien.
In tegenstelling tot vorige jaren werkten de weergoden nu wel mee. Het programma kon volgens schema worden afgewerkt. Voor de stoere trekkermannen lonkte de finish, maar de trekker (of stuurmanskunst) liet het soms afweten. De tijd dat er gereden werd voor de slepwagen met een standaardtrekker zonder aanpassingen is al lang verleden tijd. De mannen komen nu met trekkers aan de start waar veel aan is gesleuteld. Nieuwe onderdelen geven de motor meer power. “Het is een zeer dure sport”, laat een kenner weten, “je moet goede sponsors of veel geld in de knip hebben. Voor sommige trekkers in de standaardklasse is vaak al voor 45.000 euro aan gesleuteld. Dan praat ik nog niet over de sportklasse”.
Ongeveer honderd trekkerchauffeurs deden mee in twaalf klassen van ‘gewone’ standaard tot de superzware sportklasse. Het is een typische mannensport, maar toch waagden enkele vrouwen zich achter het stuur. Alice Hijwegen uit Nijkerkerveen haalde de eindstreep (100 meter = full pull) in de standaardklasse tot 3500 kg. In de tweede poging kwam zij tot 84.25 en was hiermee Coen Velthuis juist iets voor. Henk Elskamp, die met zijn commentaar in het smeuig dialect de wedstrijden een aardig sausje geeft, was laaiend enthousiast over de prestatie van deze vrouw.
De trekkerchauffeurs zaten soms met verbeten gezichten hoog in hun cabine. Vol verwachting of de machine de finish (Full pull) zou halen. Doet de machine wat na honderden uren sleutelen verwacht wordt? De teleurstelling is dan ook groot als de machine halverwege blijft steken.
De jeugd wordt al jong betrokken bij de Trekkerwedstrijden. De jongens en meisjes werden uitgenodigd om mee te doen aan skelterwedstrijden. De deelname had volgens de organisatie was groter mogen zijn. Voor de snelste rijders waren er leuke prijsjes.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.