Gemeente verstuurt aanslagen afvalstoffenheffing

DOESBURG – Deze week verstuurt de gemeente Doesburg de aanslagen afvalstoffenheffing. Deze aanslagen zijn de eerste sinds het nieuwe afvalsysteem op 1 januari 2013 is ingegaan. Met een gemiddelde hoogte van 91,96 euro over het eerste halfjaar, zijn de lasten niet gestegen. De hoeveelheid ingezameld restafval is aanzienlijk afgenomen. De inwoners van Doesburg leveren sinds 1 januari meer kunststof verpakkingen en groente-, fruit- en tuinafval (GFT) gescheiden in.

Wethouder Fred Jansen is blij met deze eerste uitkomsten: “Onze doelstelling van het nieuwe afvalbeleid was het beheersbaar houden van de kosten en het verminderen van de hoeveelheid restafval. Op beide gebieden behalen we positieve resultaten. Dit is te danken aan de inzet van de Doesburgers, die actief hun afval scheiden.”
De aanslag afvalstoffenheffing over het eerste halfjaar van 2013 bedraagt gemiddeld €
91,96 euro per huishouden. Dit is net iets lager dan vorig jaar, toen de gemiddelde aanslag 92,11 euro bedroeg. De gemeente verstuurt twee keer per jaar een aanslag afvalstoffenheffing aan alle huishoudens volgens het diftar-principe. De aanslag bestaat uit een vast deel en een variabel deel dat afhankelijk is van hoe vaak de grijze en groene container aan de weg zijn gezet of afval in de ondergrondse container is gedaan.
Uit de inzamelcijfers over de eerste vijf maanden van dit jaar blijkt dat de hoeveelheid restafval met 34 procent is gedaald ten opzichte van het gemiddelde van afgelopen jaren. Ook werd er 67 procent meer kunststof verpakkingsmateriaal en 22 procent meer groente-, fruit- en tuinafval (GFT) gescheiden ingeleverd.
Het nieuwe afvalsysteem bracht afgelopen jaar een aantal grote veranderingen mee. Zo werd gestart met de inzameling van kunststof verpakkingen aan huis met containers en zakken. De duobakken werden omgeruild voor aparte groene en grijze containers. Sinds 1 januari 2013 geldt een driewekelijks inzamelsysteem voor het restafval, GFT en de kunststof verpakkingen. Bewoners van de binnenstad gingen over op ondergrondse containers voor het huishoudelijk afval.
De gemeente evalueert na de zomer het afvalsysteem. Onderdeel hiervan is een bewonersenquête waarbij een representatief deel van de Doesburgers wordt gevraagd naar hun ervaringen met de nieuwe manier van inzamelen.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.