Home / Regio / Pleidooi voor nul-variant goederenroute Oost-Nederland

Pleidooi voor nul-variant goederenroute Oost-Nederland

REGIO – De gemeente Rheden heeft een inspraakreactie verstuurd aan staatssecretaris Mansveld op de MER 1e fase Programma Hoogfrequent Spoor (PHS), goederenroute Oost-Nederland. De reactie bestaat uit gezamenlijk met alle overheden uit Oost Nederland opgestelde bezwaren en aandachtspunten aangevuld met een wens ten aanzien van de Rhedense situatie. De gemeente Brummen steunt de reactie Landsdeel Oost over de IJssellijn.

De gemeenten vragen aandacht voor de effecten van de nieuwe prognoses voor het spoorgoederenvervoer en verwachte ontwikkelingen in het reizigersvervoer. Volgens de meerdere overheden is het mogelijk af te zien van de toevoeging van een goederenpad op de IJssellijn. Door de beschikbare capaciteit op de Randstadroute en de grotere gebruikswaarde ten opzichte van de variant Kopmaken in Deventer (variant1), wordt dit voor de vervoerders een aantrekkelijke route.

Geen goederenpaden op de IJssellijn in combinatie met 1 extra goederenpad op de Twentelijn (of Twentekanaallijn) is volgens de gemeenten een optie die overwogen moet worden. De gemeente vraagt dan ook de staatsecretaris deze nieuwe variant mee te nemen in de MER procedure tweede fase.
Naar verwachting wordt het aantal goederentreinen de komende twintig jaar verdubbeld. In 2030 zouden er dan bijna zestig treinen per dag over het spoor rijden die voor veel overlast zorgen voor meer dan 100.000 inwoners langs de IJssel- en Twentelijn.
Verder roepen zij op om geen overhaaste beslissingen te nemen nu er nog zoveel onduidelijkheden zijn over het personen- en goederenvervoer in Oost-Nederland. Daarom pleiten zij voor generatiebestendige oplossingen waarin niet alleen naar de wettelijke normen gekeken wordt, maar ook nadrukkelijk naar menselijke en maatschappelijke aspecten. In september zullen de regionale overheden in Oost-Nederland de gevolgen van de invoering van PHS in Oost-Nederland verder met de staatssecretaris bespreken.

 

Lees ook

Kanaalweek laat het Apeldoorns Kanaal leven

REGIO – Van 23 tot en met 30 juni vindt onder het motto ’schakel van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.