Pleidooi voor nul-variant goederenroute Oost-Nederland

RHEDEN – De gemeente Rheden heeft een inspraakreactie verstuurd aan staatssecretaris Mansveld op de MER 1e fase Programma Hoogfrequent Spoor (PHS), goederenroute Oost-Nederland. De reactie bestaat uit gezamenlijk met alle overheden uit Oost Nederland opgestelde bezwaren en aandachtspunten aangevuld met een wens ten aanzien van de Rhedense situatie.

De gemeente vraagt aandacht voor de effecten van de nieuwe prognoses voor het spoorgoederenvervoer en verwachte ontwikkelingen in het reizigersvervoer. De gemeente denkt dat het mogelijk is om af te zien van de toevoeging van een goederenpad op de IJssellijn.
Door de beschikbare capaciteit op de Randstadroute en de grotere gebruikswaarde ten opzichte van de variant Kopmaken in Deventer (variant1), wordt dit voor de vervoerders een aantrekkelijke route.

Geen goederenpaden op de IJssellijn in combinatie met 1 extra goederenpad op de Twentelijn (of Twentekanaallijn) is volgens de gemeente een optie die overwogen moet worden. De gemeente vraagt dan ook de staatsecretaris deze nieuwe variant mee te nemen in de MER procedure 2e fase.

Verder roept de gemeente op om geen overhaaste beslissingen te nemen en pleit voor generatiebestendige oplossingen waarin niet alleen naar de wettelijke normen gekeken wordt, maar ook nadrukkelijk naar menselijke en maatschappelijke aspecten.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.