Home / Zevenaar / Vooruitzichten begroting Zevenaar in positieve zin bijgesteld

Vooruitzichten begroting Zevenaar in positieve zin bijgesteld

ZEVENAAR – In maart kondigde de gemeente Zevenaar een verdere verslechtering van de financiële situatie aan. Het op dat moment verwachte begrotingsresultaat voor het jaar 2014 bedroeg € 1,3 miljoen nadelig, oplopend tot € 2,9 miljoen nadelig in 2017. Een belangrijke oorzaak van deze verwachting was de door het rijk aangekondigde bezuinigingen uit het regeerakkoord. In september ontstaat meer duidelijkheid over de effecten hiervan.

Ondanks de onzekerheid over de rijksbezuinigingen, moet de gemeente in de komende maanden een ontwerpbegroting opstellen. Daarin wordt uitgegaan van de op dit moment bekende gegevens over de algemene uitkering van het rijk in de jaren 2014-2017. Dit uitgangspunt wordt onderschreven door de Provincie, die toezicht uitoefent op de gemeentelijke financiën. Op basis van huidige inzichten is het verwachte begrotingsresultaat € 0 in 2014, oplopend naar € 2,3 miljoen nadelig in 2017. Dit uitgangspunt biedt iets betere vooruitzichten voor de komende begrotingsperiode.

Ondanks de betere vooruitzichten, zijn er maatregelen nodig om de begroting in balans te krijgen. In de afgelopen jaren zijn al veel maatregelen genomen om de financiële gezondheid van Zevenaar in stand te houden. Deze maatregelen hebben effect. De financiën van Zevenaar zijn in de basis solide.

Nu opnieuw maatregelen genomen moeten worden heeft het college zoekrichtingen geformuleerd met de visie Het Zevenaar van Morgen als uitgangspunt. In de zoekrichtingen van het college ligt de nadruk op het ontzien van de kwetsbare groepen in onze samenleving, het ontzien van partijen die door de eerdere bezuinigingsrondes zijn getroffen en het behoud van een goede dienstverlening. De zoekrichtingen zijn bedrijfsvoering, financieel technische maatregelen, onderhoudsniveau’s, rolverschuiving van de gemeente, inkomstenverhoging en het dossier vastgoedbeheer. Uit de eerste uitwerking van de zoekrichtingen blijkt dat een gebalanceerd pakket aan maatregelen haalbaar is. Dit biedt het vooruitzicht dat de solide financiële basis van de gemeente Zevenaar in de toekomst geborgd blijft.

In de zomermaanden worden de begrotingsmaatregelen verder uitgewerkt tot de conceptbegroting die in november aan de raad wordt voorgelegd.
 

Lees ook

Feestelijke inzegening van de nieuwe parochie Sint Willibrordus

REGIO – Op zondag 7 januari vindt er om 10.30 uur in de Heilige Andreaskerk …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.