Het Wapen heropend

HUMMELO – Eens een stopplaats voor postkoetsen, nu een biervriendelijk wijncafé. Het Wapen van Heeckeren is vorige week, na een renovatie van bijna een jaar, opnieuw geopend. De authenticiteit is bewaard gebleven, maar toch is er veel veranderd.

Het Wapen van Heeckeren behoort tot landgoed Enghuizen in Hummelo. Het ligt aan de Hessenweg, de oude handelsroute naar Duitsland. Kenmerkend is de authentieke doorrijschuur, waar reizigers ’s avonds met paard en wagen inreden en de volgende ochtend zonder te keren weer door konden reizen. De herberg en het café floreerden. Evert-Jan Oosterink was de vierde generatie van zijn familie, die naast het boerenbedrijf – achter het pand staat nog een varkensstal – een café had in Het Wapen van Heeckeren. Hij overleed in 2011 en het lukte zijn vrouw Ewa niet het café in stand te houden. Op 1 augustus 2012 sloot het Wapen.
Kok en ondernemer Eric van Veluwen en zijn vrouw Titia kwamen in beeld toen de rentmeester van Enghuizen hen benaderde. Hij zat met het Wapen in zijn maag en zocht iemand die het wilde exploiteren. “Ik was meteen gecharmeerd door de historie van het pand, hoewel ik eerst dacht: dat is toch die plek met die vrieskast met dat lelijke Ola-parasolletje voor de deur?”, aldus Van Veluwen over zijn eerste reactie. “Toch zag ik meteen mogelijkheden, maar er moest wel veel gebeuren.”
En dus werd een aannemer in de arm genomen die bijna een jaar bezig is geweest. Het hele pand is gestript; muren, vloeren en plafonds zijn vernieuwd. Het voorhuis heeft dezelfde indeling behouden en de oude toog en toogkast, die ruim honderdvijftig jaar oud zijn, zijn op de oude plek teruggeplaatst. Ook de bedstee is in ere gehouden, hierin is nu een wijnkast gemaakt. Het achterhuis, voorheen de deel, is omgetoverd tot een gezellig restaurant, waar wordt gekookt met zoveel mogelijk biologische en streekproducten. In de tuin is een mooi terras aangelegd, een buitenbar met Afrikaanse braai, maar ook een moestuintje en een kippenhok. De schietbaan van de 118 jaar oude vereniging Willem Tell is nog steeds bij het Wapen te vinden.

De opening werd gevierd met een bescheiden feestje. Informeel en gezellig, met een aantal gasten die een bijzondere band hebben met het café. Harm Edens woont dan wel in Zutphen, hij kent het Wapen èn Eric van Veluwen goed. “Tien jaar geleden verhuisde ik naar de Achterhoek en op mijn eerste fietstocht kwam ik langs het Wapen van Heeckeren, toen nog een bruine kroeg. Vier jaar geleden ontmoette ik Eric, een expert in koken met ‘oud’ eten dat je niet mag weggooien. Ik hou van dat soort principes en ik hou ervan om wat te plagen, dus ik gaf hem een bak babi pangang van twee dagen oud. Eric maakte er een soep van, zo smerig dat ik hem nu nog ruik. Maar we bleven elkaar tegenkomen. Ik heb mijn hart verpand aan landgoed Hackfort, waar Eric sinds twee jaar De Keuken van Hackfort runt. En nu gaat hij dan aan de slag in het Wapen, dat al tien jaar in mijn hoofd zit. Ik blijf hem maar tegenkomen.”
In die tien jaar kwam Edens vaak langs het Wapen, maar stopte er zelden. Tot hij een keer een programma maakte over dialect en streekgeschiedenis. Gijs Jolink was zijn gast en samen gingen ze naar het Wapen van Heeckeren, voormalig stamkroeg en de favoriete plek van de Hummelse zanger. Gijs komt al sinds zijn tienerjaren bij het Wapen, dat sinds jaar en dag werd gerund door de familie Oosterink. “Mijn maten en ik waren op zoek naar een stamkroeg en liepen eens bij Evert-Jan binnen. We dronken een biertje en nuttigden een Mars met het logo van het EK van ’74 er nog op. Mogen wij hier na het stappen nog een biertje komen halen, vroegen we. Ik bin altied lös, zei Evert-Jan, maar toen wij ’s nachts aanklopten was het donker. Uiteindelijk kwam hij naar de deur, slaapmuts nog op, en deed hij voor ons het café open. Het is sindsdien altijd ons stamcafé gebleven”, vertelt Jolink. Hij zit vol anekdotes over de tijd met Evert-Jan en later zijn vrouw Ewa. Over hoe Evert-Jan de meterkast lossloeg om het feestje op de deel ten einde te brengen. Of hoe zomaar de geit binnen kon lopen als je aan een biertje zat. Of hoe de jongens uiteindelijk zelf hun bier pakten en afrekenden en dan ook maar iets regelden voor de andere gasten. Mooie herinneringen en het was dan ook zeer spijtig toen Evert-Jan overleed en Ewa het Wapen niet alleen open kon houden. “Het was zonde dat de kroeg moest sluiten en ik ben dan ook erg blij dat Eric het heeft opgepakt en het Wapen weer opent. Ik hoop dat het mijn nieuwe stamkroeg kan worden en te zijner tijd ook van mijn kinderen.”

Foto: Burgemeester Henk Aalderink proost met Eric en Titia van Veluwen, Harm Edens en Gijs Jolink op het heropende Wapen van Heeckeren, op de klanken van Noar ’t Café van Normaal

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.