Home / Regio / Geen procedure schadeclaim bronsdiefstal

Geen procedure schadeclaim bronsdiefstal

REGIO – Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rheden heeft besloten niet meer te proberen de schade van de diefstal en vernieling van de beelden Het echtpaar Carmiggelt uit De Steeg en Het paar duit Dieren op de daders te verhalen. Daar staat tegenover dat de kosten voor een civiele procedure erg hoog zijn.

De gemeente heeft zich gevoegd in het strafproces om de door de gemeente geleden schade op de daders te verhalen. De totale schade bedroeg 59.000 euro. Het grootste deel bestond uit de herstelkosten van de vernielde beelden. Daarnaast zijn ook de taxatiekosten en het preventief veiligstellen en terugplaatsten van de beelden bij de claim opgenomen. De politierechter verklaarde de gemeente in haar vordering echter niet ontvankelijk vanwege de complexe en ingewikkelde materie en verwees de gemeente door naar de civiele rechter.

De dieven (zes mannen) kregen een taakstraf van 80 tot 200 uur, met proeftijden van een jaar tot twee jaar opgelegd . Tegen de verdachten waren celstraffen tot zes maanden geëist. De zes mannen stalen de beelden Carmiggelt in januari 2012. Eerder die maand verdween het bronzen paard voor de bibliotheek in Dieren. De dieven worden voor beide diefstallen verdacht. De beelden werden kort na de diefstal in stukken teruggevonden. Beide beelden zijn inmiddels weer teruggeplaatst.

Het college heeft het besluit om niet naar de civiele rechter te gaan, goed overwogen.
Portefeuillehouder Harriët Tiemens: “Ik kan me goed voorstellen dat sommige mensen moeite zullen hebben met deze boodschap. De diefstal heeft de lokale samenleving en de betrokken kunstenaars en families behoorlijk aangegrepen. Veel inwoners, ondernemers en sponsoren hebben zich hard voor de restauratie ingezet. Dat was heel bijzonder. In het strafproces hebben we geprobeerd de schade te verhalen, maar helaas is dat niet gelukt. Ook al zouden we nu de civiele rechtszaak winnen, dan nog is de kans dat de daders dit kunnen terugbetalen zeer gering en dat weegt niet op tegen de kosten die dan voor onze rekening komen. Ook dat is per slot gemeenschapsgeld.”
 

Lees ook

Kanaalweek laat het Apeldoorns Kanaal leven

REGIO – Van 23 tot en met 30 juni vindt onder het motto ’schakel van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.