Geen Nood Bij Brand bij Attent

DE STEEG – Brandweer Gelderland Midden en Attent Wonen Welzijn Zorg tekenden op 2 juli het convenant Geen Nood Bij Brand (GNBB). GNBB is een nieuwe methode voor veiligheidscontroles in onder meer zorginstellingen. Brandweerkorpsen en zorginstellingen werken samen om de brandveiligheid structureel te verbeteren.

Het uitgangspunt van GNBB is dat brandveiligheid geen zaak van alleen de overheid is en dat samen afspraken maken beter werkt dan alleen regels handhaven. In de samenwerking is er sprake van drie partijen: de leidinggevende van de zorginstelling, de cliënt/bewoner/gebruiker en de brandweer. Mevrouw Siraa, van de Raad van Bestuur van Attent: “Het is belangrijk dat bewoners zich veilig voelen. Burgemeester Petra van Wingerden vult aan: “De zelfredzaamheid van bewoners is zeer belangrijk. We willen het beste bereiken voor alle inwoners en met name voor deze kwetsbare groep; zeer oud en niet meer mobiel.”
De zorgverlener maakt samen met bewoners een rondgang door hun eigen instelling en kijkt waar het veilig is en wat veiliger kan. Hiervoor is een veiligheidsexpeditielijst gemaakt door de gezondheidszorg en de brandweer. Aan de hand van veiligheidsexpedities wordt een rapportage gemaakt waarin oplossingen geboden worden voor bestaande knelpunten en de kosten in kaart worden gebracht.
Door bewoners en personeelsleden van zorginstellingen te betrekken worden zij zich beter bewust van hun veiligheid en zelfredzaamheid. Als ware het een expeditie, maken een bewoner en een personeelslid samen met een brandweerman of -vrouw een ronde door het pand. De brandweer laat de anderen zelf ontdekken hoe het gesteld is met de veiligheid en hoe zij zichzelf in geval van nood beter kunnen redden. De brandweer geeft inzicht in de risico’s in plaats van alleen maar technische tekorten te constateren en dreigen met een boete als de problemen niet worden opgelost. De zorginstelling is uiteindelijk verantwoordelijk om de oplossingen te realiseren. – Foto Lotte Bienias.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.