Buren schitteren in openluchtspel

EMPE – Zet negen agrariërs bij elkaar en je krijgt een kostelijk toneelstuk. Althans, in de Voorsterklei. Komend weekend brengt de buurtvereniging voor de tweede keer een openluchtspel. Dit maal kan het publiek genieten van Pas op, Schrikdroad!

Nee, het was bepaald geen jarenlange ambitie van Arjan Wesselink en Maarten Slijkhuis om te schitteren op het toneel. Sterker nog: “als ze me vanuit het dorp zouden vragen voor de toneelvereniging, zeg ik subiet nee!”. Maar, zo stellen ze allebei, “voor de buurtvereniging doen we het!” En dat geeft goed weer hoe de organisatie van het openluchtspel in elkaar steekt.
Een groepje acteurs van de Plattelandsjongeren Gelre was geen jongere meer. Toch wilden zij graag nog eens een toneelstuk op poten zetten. Zo gezegd, zo gedaan en twee jaar geleden stond Bokkesprongen op het programma. “Het was zo’n groot succes, dat we drie keer driehonderd plaatsen hadden uitverkocht”, vertelt bestuurslid Esther Wesselink. “Er werden tuinstoelen bijgezet en we haalden kaartjes uit de prullenbak om opnieuw te kunnen verkopen, zoveel belangstelling was er. Dat hadden we nooit verwacht!” En dus is de Voorsterklei dit keer voorbereid op meer bezoek: er zijn 500 stoelen beschikbaar per voorstelling en er is een weiland beschikbaar om te parkeren. “De helft van de kaartjes is al verkocht”, aldus Esther.

De bezoekers komen van heinde en verre, maar niet ‘van de klei’. De buren doen bijna allemaal mee. Zijn ze niet actief als acteurs of regisseur, dan doen ze wel iets in het bestuur of zijn ze vrijwilliger op de avond zelf. Er wordt veel aandacht geschonken aan het decor, daar is al een aantal avonden aan gewerkt en staat op locatie opgebouwd. Een week van tevoren moet er nog even een weg worden aangelegd, maar er is al wel een putje gegraven voor de souffleuse. Hopen dus op mooi weer, dan kunnen haar lieslaarzen thuis blijven.
Iedereen doet mee uit sociale druk, lachen Maarten en Arjan. “Het is zo ontzettend gezellig”, legt Arjan uit. “Iedere repetitie is er koffie en staan de hapjes klaar.” Maarten vertelt lachend: “Het is verschrikkelijk, de laatste keer waren er al warme hapjes, ze overtreffen elkaar elke keer. Het is wachten op een buffet. Na komend weekend ga ik eerst op dieet!” Naast al deze gezelligheid wordt er uiteraard ook serieus gerepeteerd. “We willen wel iets goeds neerzetten.” Een goed eindresultaat komt niet zonder persoonlijke offers. “Ik mag me van de dames van de grime niet meer scheren en niet naar de kapper”, vertelt Maarten, maar dat heeft hij er graag voor over.

Pas op, Schrikdroad! speelt zich af op de boerderij. De eigenaar, gespeeld door Maarten, heeft geen weet van de minerale bronnen op zijn terrein. Een louche aannemer probeert hem op slinkse wijze de grond te ontfutselen om zo kuur- en badcentrum Thermen de Wolfsweerd te openen. Dit gaat uiteraard niet zonder slag of stoot. “Er doen veel leuke typetjes mee in het stuk”, verklapt Arjan. “Ik ben de zoon van de boer. Het buurmeisje heeft een oogje op mij, maar ik moet daar niets van weten. Dan heb je nog de postbode, die alle brieven leest en overal van op de hoogte is. Het wordt erg grappig.” Esther voegt toe: “Het is een vrij traditioneel stuk, maar we hebben wel wat bijzondere elementen toegevoegd. Er komen drie auto’s langs, fietsen en er gebeuren nog meer dingen waar we uiteraard niets over verklappen!”
Pas op, Schrikdroad is vrijdag, zaterdag en zondag te zien bij boerderij De Wolfsweerd aan de Wellenbergweg 47a in Voorst. Vrijdag en zaterdag begint het stuk om 19.00 uur, zondag om 13.30 uur. Een uur voor aanvang is publiek welkom, dan is er muziek van de Spekboeren. Na afloop is er muziek van Bennie Wagenaars. Kaarten zijn te koop via www.voorsterklei.nl. Bij slecht weer wordt uitgeweken naar het volgende weekend, maar daar maken de acteurs zich nog geen zorgen over. “We zijn allemaal mensen met een agrarische achtergrond en we weten: het weer heb je niet in de hand. Dat zien we dan wel weer!”
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.