Harrie Mulder is het werken nog lang niet zat

KLARENBEEK – Schooldirecteur Harrie Mulder is 64 jaar en gaat nog steeds met veel plezier en vitaliteit naar school. Hij voelt zich ook niet uitgeblust en wil nog steeds heel veel voor het onderwijs betekenen, maar hij denkt toch dat het moment gekomen is om er een punt achter te zetten.

Daarom neemt hij op 12 juli afscheid van de Rooms Katholieke basisschool De Kopermolen in Klarenbeek en een paar dagen later van de St. Antoniusschool in De Vecht. Hij ziet erg op tegen het afscheid nemen en wat hem te wachten staat weet hij niet; maar hij laat het gewoon maar allemaal gebeuren.

Eigenlijk was er begin 2013 al reden voor een feest op de Kopermolen. Harrie was toen veertig jaar verbonden aan deze school, maar hij wilde daar toen geen ruchtbaarheid aan geven. Dus wordt het nu gelijk met het afscheid gevierd.

In zijn bescheiden kantoor in De Kopermolen vertelt Harrie dat hij bij toeval in Klarenbeek is terecht gekomen. Zijn wieg stond in Duiven. Na de kweekschool heeft hij eerst in Groessen voor de klas gestaan, daarna nog vervanging gedaan op de Huishoudschool in Zevenaar. En vervolgens zijn dienstplicht vervult in Wezep.
In de laatste maanden van zijn dienstperiode hoorde hij van een goede bekende dat er op de lagere school in Klarenbeek een vacature was (met huis erbij!). De jonge onderwijzer kwam met de trein naar Klarenbeek om op sollicitatiebezoek te gaan. Ook de pastoor had vroeger inspraak en won daarvoor informatie in bij de pastoor in Duiven. Men had wel vertrouwen in hem en zo startte hij zijn loopbaan op de Katholieke lagere school In Klarenbeek op 1 januari 1973.
Hij kon prima zijn draai vinden en bleef de school altijd trouw. In 2000 volgde hij Anton Schiphorst op als directeur van de Klarenbeekse school.

Nu, 13 jaar later, gaat hij daar dus mee stoppen. Gedurende die 40 jaar heeft hij zich alle veranderingen binnen het onderwijs eigen gemaakt en daar in school zijn eigen inhoud aan gegeven. Zowel als leerkracht, intern begeleider en later als directeur, heeft hij zijn eigen stempel gedrukt op de Kopermolen. Hij was innovatief en wilde met zijn visie en ambities de school steeds op een hoger niveau plaatsen. Hij heeft laten zien over grote mensenkennis te beschikken en heeft het vermogen om de eigenschappen van mensen snel te doorzien en deze tot ontwikkeling te brengen. Hij heeft menig jong onderwijzer de kans gegeven om ervaring op te doen.
Ook in de omgang met ouders is er veel veranderd. Dat zich daarbij verschillende situaties voordeden, zowel prettige als verdrietige momenten, is vanzelfsprekend. Er zijn tal van onvergetelijke gebeurtenissen die veel indruk op hem gemaakt hebben en die hij niet snel zal vergeten.

Hij verlaat het onderwijs overigens nog niet definitief, maar blijft nog korte tijd werkzaam in Twello bij Stichting Basisonderwijs Gelderland (SKBG). Tot 1 januari gaat hij zich bezig bovenschools bezig houden met een aantal projecten waar hij al enige tijd bij betrokken is.

Naast les geven was Mulder ook nog met tal van andere zaken bezig. Hij verfilmde 25 jaar geleden, het boek Sterke Wanja met groep 8 en schreef musicals die hij opvoerde met ouders en met Antoon Schoenaker. Telkens een forse klus. De scheidende directeur kan terugkijken op een succesvolle tijd met diverse hoogtepunten zoals de afscheidsweek van groep 8 (al 26 jaar) op Terschelling en het behalen van het Nederlands kampioenschap schoolvoetbal. Vele malen is de school ook Voorster en Gelders kampioen geworden.
Hij benadrukt dat hij zich niet zo had kunnen ontwikkelen zonder steun van het team en andere collega’s en natuurlijk degenen die hem het meest nabij staan en ondersteunen.

De receptie wordt gehouden op vrijdagmiddag 12 juli van 12.00 – 13.30 uur op de Kopermolen. Oud-leerlingen, ouders en andere belangstellenden zijn hierbij van harte uitgenodigd.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.