Gelre met milieuzorg in top drie Nederlandse ziekenhuizen

APELDOORN / ZUTPHEN – Gelre ziekenhuizen is opnieuw beloond voor haar inspanningen op het gebied van milieuzorg. In 2012 werd al het bronzen certificaat in ontvangst genomen van het Milieuplatform Zorgsector. Het certificaat is vooral gericht op een duurzaam inkoopbeleid. Daarmee hoort Gelre ziekenhuizen bij de top drie van Nederlandse ziekenhuizen.

“Wij willen een ziekenhuis zijn dat niet alleen gekend is om de zorg voor patiënten en medewerkers, maar ook voor het milieu,” aldus milieucoördinator Frans van Lent. “Bij de nieuwbouw van de ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen zijn al veel energiebesparende maatregelen getroffen. Daarnaast is de hoeveelheid afvalstromen in Gelre ziekenhuizen de afgelopen jaren nauwelijks toegenomen, ondanks de toegenomen zorgvraag. Ook zijn verregaande maatregelen getroffen om het energie- en watergebruik te minimaliseren.”

Dankzij die maatregelen kon in 2012 al het bronzen certificaat in ontvangst worden genomen. Om voor het zilveren certificaat in aanmerking te komen is in het afgelopen jaar hard gewerkt aan het realiseren van een duurzaam inkoopbeleid. In alle fasen van het inkoopproces worden nu milieuaspecten en sociale aspecten toegepast, zodat bij de levering van een product, dienst of werk aan alle aspecten wordt voldaan. Gekeken wordt bijvoorbeeld of producten op een milieuvriendelijke manier zijn gemaakt en of de regels met betrekking tot arbeidsomstandigheden worden nageleefd. Bij de audit die dit voorjaar heeft plaatsgevonden om voor het zilveren certificaat in aanmerking te komen werd door de auditor grote waardering uitgesproken voor de wijze waarop Gelre ziekenhuizen werkt aan de zorg voor het milieu.

De Milieuthermometer Zorg is ontwikkeld door de vereniging Milieuplatform Zorgsector (MPZ), in samenwerking met Stichting Milieukeur. De Milieuthermometer bestaat uit een set van criteria om aan een duurzame bedrijfsvoering te voldoen, op grond waarvan een zorginstelling een certificaat kan halen. In 2012 zijn door het MPZ de eerste bronzen en zilveren certificaten uitgereikt aan Nederlandse ziekenhuizen. Een overzicht van alle milieueisen is te vinden op de website www.milieuplatform.nl.

Foto:Adriaan van Engelen (rechts op de foto), directeur van de vereniging Milieuplatform Zorgsector (MPZ), overhandigde op 26 juni het zilveren milieucertificaat aan Will van Grimbergen, directeur Algemeen Ondersteunende Diensten van Gelre ziekenhuizen, in het bijzijn van milieucoördinator Frans van Lent. Foto: afdeling Medische Fotografie Gelre ziekenhuizen
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.