Home / Klarenbeek / Jong en oud maakt kennis met oerbos Beekberger Woud

Jong en oud maakt kennis met oerbos Beekberger Woud

KLARENBEEK – Jong en oud vond het zaterdag machtig interessant om te struinen door het Beekberger Woud. Natuurmonumenten maakte dit mogelijk tijdens de open dag. De jongens en meisjes konden zich geheel uitleven met van alles in de natuur te onderzoeken.

Met schepnetten waterdiertjes scheppen, klimmen, door modder baggeren en veel onderzoeken. Ook nestkastjes timmeren. Alles was mogelijk op deze feestelijke dag van Natuurmonumenten ter gelegenheid van de officiële opening van dit grote natuurterrein dat in de toekomst weer een oerbos moet worden. Ook ouderen kwamen kennis nemen met dit ‘jonge’ oerbos.

Een dag eerder vond op vrijdag de officiële opening plaats op het terrein van Natuurmonumenten aan de Traandijk. Het was een ludieke opening waarvoor een paar acteurs waren ingehuurd, die een oud verhaal van de laatste koe uit het Beekberger Woud wisten uit te beelden.
Wethouder Olaf Prinsen vertegenwoordigde de gemeente Apeldoorn bij de opening, die ook bijgewoond werd door bestuurders van Natuurmonumenten en andere instanties. In de toespraken werd aangehaald dat Natuurmonumenten in 2006 is gestart met de aankoop van gronden voor het Beekberger Woud. Er werd 54 hectare landbouwgrond ingericht naar natuurgebied. De laatste paar jaar is hier nog 25 hectare aan toegevoegd. De aangekochte weilanden moesten worden ontdaan van de humusrijke bovenlaag en 17 kilometer aan sloten worden gedempt om een vernatting mogelijk te maken. Ook moest hoogteverschillen worden aangebracht. Om het publiek kennis te laten maken met het oerbos zijn wandelpaden aangelegd met bruggetjes in natte delen.

Er werd verteld dat het gebied moet uitgroeien tot een oppervlakte van 300 hectare. De verwachting is dat het toekomstige Beekberger Woud zal uitgroeien tot een sprookjesachtige wildernis met een weelderige bloemen en plantengroei waar de bomen alle ruimte hebben. Het wordt een nat moerassig gebied met volop elzen, wilgen en essen. Ook wel verhogingen in het landschap waarop eiken, beuken en andere bomen goed kunnen groeien. Het bos zal omringd blijven door bloemrijk grasland, natte heide en poelen.

foto:
De jeugd vermaakt zich bij de poelen met schepnetten om waterdiertjes te scheppen – foto Martien Kobussen

 

Lees ook

Activiteiten juni in MFC Klarenbeek

KLARENBEEK – In juni zijn er weer veel activiteiten in het MFC in Klarenbeek. Bezoekers …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.