Home / Regio / Aantal Haltstraffen neemt toe in Gelderland

Aantal Haltstraffen neemt toe in Gelderland

REGIO – De Gelderse Halt-bureaus in Gelderland hadden het in 2012 een stukje drukker dan een jaar ervoor. Net als in 2011 verwezen ook de leerplichtambtenaren weer meer leerlingen door. Ook de politie leverde Halt Gelderland dit jaar meer werk dan voorgaande jaren. Vooral de Combibon (bonnetjes, boetes) wordt steeds meer ingezet.

In 2012 werden in totaal 1865 jongeren naar Halt-Gelderland verwezen; met name voor baldadigheid, winkeldiefstal, vuurwerkovertredingen en schoolverzuim. Ten opzichte van vorig jaar is dat een stijging van 4 procent. Deze stijging is eind 2011 ingezet na een dalende trend die in het hele jaar zichtbaar was. De stijging in Gelderland komt met name door intensieve samenwerking met politiebureaus, leerplichtambtenaren, het OM en andere Haltbureaus.

Ook in de regio is in de meeste gemeenten een stijging te zien; een enkeling maakt een uitzondering. In Rozendaal, Bronckhorst en Zevenaar daalde het aantal Halt-straffen, in Bronckhorst van 28 naar 21, in Rozendaal van negen in 2011 naar twee in 2012 en in Zevenaar van 21 naar 14.
In de gemeenten Rhedenen Apeldoorn is de sterkste stijging te zien; in Rheden van 33 zaken in 2011 naar 48 in 2012 en in Apeldoorn van 84 naar 109 Halt-straffen. In Brummen werden in 2012 20 Halt-zaken behandeld, ten opzichte van negen in het jaar ervoor. In Doesburg is een kleine stijging te zien; van 8 naar 11.
Opvallend is dat in Brummen en Rozendaal in zowel 2011 als 2012 geen enkele leerplichtzaak zich heeft voorgedaan. Ook in 2010 was dat slecht één zaak in Brummen en geen één in Rozendaal. Alleen in Apeldoorn daalde het aantal leerplichtzaken; van 30 in 2011 naar 25 in 2012. In Doesburg steeg dit cijfer van 3 naar 6, in Rheden van 2 naar 10 en in Zevenaar van 5 naar 6.
 

Lees ook

Kanaalweek laat het Apeldoorns Kanaal leven

REGIO – Van 23 tot en met 30 juni vindt onder het motto ’schakel van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.